Közélet

Orbán Gáspár: Édesapámmal majdnem mindenben van vitám

A Felháznak nem dolga, hogy politikai kérdésekben foglaljon állást, de nem tartják jónak a népcsoportok elleni gyűlöletkeltést.

Édesapjával való viszonyáról is beszélt Orbán Gáspár abban az interjúban, amit a Felház alapítójaként adott a hvg.hu-nak alapítótársával, Ember Illéssel közösen. Azt viszont hangsúlyozták, hogy közéleti, politikai kérdésekben nem érzik feladatuknak a véleménynyilvánítást.

Az interjú első része azzal foglalkozik, hogy a március 15-i záróalkalom után a Felház keresztény mozgalommá alakul, amelynek feladata, hogy a már létező keresztény közösségeket, gyülekezeteket, egyházakat támogassák, azokhoz embereket tudjanak becsatornázni. Saját alapítványt hoznak létre, de azt kizárták, hogy egyházként működjenek, mint elmondták: felekezetközi mozgalmat képzeltek el, ők maguk is sokféle gyülekezetből jönnek.

A működést felajánlásokból finanszírozzák, Orbán Gáspár elmondta, volt, hogy egy Felház-résztvevő az El Caminóra félretett pénzét adta oda nekik, amit nagyon bátorító áldozatnak tart. Arra a kérdésre, hogy a világi hívságokról lemondanak-e, azt mondta, „nem kell szőrcsuhában járkálnunk”, nem gond, ha valaki szereti a divatot, ha az nem uralja az életét és nem veszi el Istentől a figyelmet.

Az üzleti szférában is keresnek támogatókat, múlt héten tartották éves támogatói vacsorájukat, ahol házastársaikkal együtt 55-en vettek részt, jellemzően kis- és középvállalkozók. Nagyobb, ismert vállalkozó nincs köztük, de remélik, hogy ebből a körből is lesznek támogatóik, olyan „újjászületett keresztény üzletemberek”, akik nemcsak templomba járnak, hanem „radikálisan követik Istent”.

Az interjú második felében arról kérdezték az alapítókat, hogy a kereszténység terjesztését az iszlám európai térhódítása elleni fegyvernek tartják-e, ahogy a bevándorlásellenes politikai formációk, élükön Orbán Viktorral. Erre Orbán Gáspár azt mondta: amiről ők beszélnek, az nincs közvetlen kapcsolatban politikai dolgokkal. „Mi nem értünk a politikához, nem is a mi dolgunk” – igyekezett kitérni a kérdés elől.

Arról is kérdezték őket, mi a véleményük a bevándorlókkal és idegenekkel szemben szított gyűlöletről. Orbán Gáspár szerint ezeket a kérdéseket nagyobb szeretettel kell megközelíteni, szerinte ez „helyesen úgy néz ki”, hogy ott kell segíteni, ahol baj van, és ezt nem azért mondja, mert a kormány álláspontja, hanem misszionáriusként úgy gondolja, hogy el kell vinni a reményt, az örömhírt, ahogy ő Ugandában tette.

„Ha valakit Isten arra vezet, hogy elesett, rászoruló embereknek segítsen, azt biztatnám erre” – ezt Ember Illés mondta arra a kérdésre, hogy mit mondanának annak, aki azt kérdezi tőlük, rendben van-e, hogy a kormány megbünteti azokat, akik segítséget nyújtanának az otthonukat elhagyni kényszerülőknek.

Arra, hogy a népcsoportok elleni gyűlöletkeltéssel, a bajba jutottak segítésével van-e dolguk, Orbán Gáspár azt mondta, a lényeg számukra az, hogy a társadalom minden szférájába eljussanak azok az emberek, akik „Isten országát tudják képviselni”, azt viszont biztosan el tudja mondani, hogy nem jó gyűlöletet szítani semmilyen népcsoport ellen. Erről édesapjával is szokott vitázni, „de nekem egyébként magánszemélyként majdnem mindenben van vele vitám – egy ilyen személyiség vagyok” – mondta.

Arról, hogy az édesapjáról kialakult képe változott-e megtérése óta, Orbán Gáspár azt mondta, példaképe volt előtte és utána is, de teljesen máshogy, most például az apaságban az, mert nagyon jó apa. (Illusztráció: MTI / Koszticsák Szilárd)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik