Nagyvilág

Jön majd magyarul is a „Hallo, Herr Diktator” a bájosnak látszó Orbánról

Arte / YouTube
Arte / YouTube
A rendező szerint aki nem ismeri eléggé a kormányfőt, azt könnyen csalja csapdába.

Karácsonykor mutatta be a német-francia ARTE televízió a „Hallo, Herr Diktator” című dokumentumfilmet, amelyről Michael Wech rendező, forgatókönyvíró a Klubrádiónak azt mondta, remek a visszhangja. Már menet közben jó visszajelzéseket kapott, ezért is lett hosszabb, 90 perces. Egyelőre online látható az Arte csatornán, németül.

Január közepén készül el az angol fordítás és azon vagyunk, hogy a magyar fordítást is mielőbb elkészítsük.

Összességében úgy érzi, elérte célját a filmmel, sikerült bemutatni Orbán Viktor személyiségét, legfőbb karakterjegyeit, ami azért fontos, mert aki nem ismeri ki a kormányfőt, nem tudja megoldani az általa okozott problémákat sem.

A film ötlete egyébként még akkor született, amikor Rigában, a 2015-ös uniós csúcson Jean-Claude Juncker és Donald Tusk a közös fotóhoz várták Orbán Viktort, akit az Európai Bizottság akkori elnöke diktátorként üdvözölt.

Kapcsolódó
Orbán Viktor Rigában (Array)
"Hello dictator!" - üdvözölte Juncker Orbánt
Az Európai Bizottság elnöke nem csak a magyar miniszterelnökkel viccelődött. Az nem derült ki, mi volt Orbán reakciója, de állítólag nem fagyott le arcáról a mosoly.

Michael Wech sokáig mással volt elfoglalva, a képet az hívta elő, amikor tavaly a magyar kormányfő „megzsarolta” az uniós tagállamokat. Akkor érezte, itt az idő a visszavágásra. Munkához láttak, elkezdték feltérképezni a magyar politika elmúlt 10 évét, kiválasztották a legmeghatározóbb témákat, a gyanús ügyeket.

A rendező szerint a demokrácia fő jellemzője az elszámoltathatóság, ha ez nincs, demokrácia sincs, ezért először az lett gyanús,

miért nem csatlakozik Magyarország az Európai Ügyészséghez.

A filmet három és fél hónap alatt forgatták le, így a korrupció mögé nem láttak be, elemzéseket, kutatásokat, feltárt ügyeket használtak fel. Beszéltek Hadházy Ákossal,a maffiaállamról több könyvet is író Magyar Bálinttal.

Kerestek kormányzati szereplőket is, de csak Kovács Zoltán államtitkárt tudták megszólaltatni, pedig találtak olyan embert, aki bejáratos a kormányhoz.

Orbán Viktor válaszra sem méltatta  őket, noha közben két német lapnak is adott interjút. Szerinte a Die Zeit főszerkesztője is

abba a csapdába esett, mint olyan sokan mások, ha Orbánnal beszélnek, mert Orbán Viktor valahogy kedvesnek, bájosnak adja elő magát. Személyes kontaktus alapján megnyerő jelenségnek látszik.

Michael Wech beszélt Manfred Weberrel és az a benyomása, hogy a Fideszt az Európai Néppárt nem fogja kizárni.

Kicsiben az történik Orbánnal az EPP-ben, mint nagyban Magyarországgal az Európai Unióban. Senki nem húz ujjat vele. Mert – úgy tűnik, mindig van valami fontosabb ügy ennél, és ezért megússza.

A rendező szerint az EU-nak keményebbnek kellene lennie, az Angela Merkel kompromisszumos megoldása sem volt más,  mint az autokrácia „lekenyerezése”, pedig egyetemes értékeknél nincs helye kompromisszumnak.

Kapcsolódó
Egy kicsit mindenki nyert az uniós kompromisszummal, de a leginkább Orbán
Megint úgy fest, a németeket addig érdekli a jogállam, amíg nem kockáztatják vele a gazdaság működését. Orbánnak pedig ezúttal csak az volt fontos, hogy 2022 előtt ne veszítsen el uniós pénzt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik