Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

Pelosi a vezérkari főnökkel egyeztetett, hogy Trump ne indíthasson atomtámadást

Samuel Corum / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Samuel Corum / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Ha Trump nem távozik magától, jöhet az újabb impeachment.

Nancy Pelosi amerikai házelnök pénteken Mark Milleyvel, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetőjével egyeztetett arról, hogy Donald Trump elnök ne kezdhessen bele katonai hadműveletbe és hogy ne férhessen hozzá az atomtámadást elindító nukleáris kódokhoz – számolt be a CNN és a Washington Post. Az AP forrásai szerint a katonai vezetés biztosította Pelosit, hogy megtették a megfelelő biztonsági intézkedéseket.

Pelosi minderről egy levélben számolt be a képviselőház tagjainak, amelyben „ingatagnak” nevezte a leköszönő amerikai elnököt.

A helyzet a mentálisan beteg elnök miatt nem is lehetne veszélyesebb. Ezért mindent meg kell tennünk azért, hogy megvédjük az amerikai népet [Trumpnak] az országra és a demokráciára irányuló támadásaitól.

A házelnök hozzátette, hogy közel ötven évvel ezelőtt a republikánusok végre azt mondták Richard Nixonnak, hogy elég volt és ideje távoznia.

Ma az elnök veszélyes és zendüléssel felérő tettei nyomán a kongresszus republikánusainak követniük kell ezt a példát, és felszólítani Trumpot, azonnal távozzon a hivatalából. Ha az elnök nem mond le magától, akkor a kongresszus folytatni fogja a munkát,

utalt Pelosi arra, hogy akár már a jövő héten szavazhatnak Trump eltávolításáról, azaz az elnök ellen újabb impeachment eljárást indítanak. Ha ezt a képviselőház és a szenátus is elfogadja, akkor Trumpnak nem csak távoznia kell hivatalából, de soha többé nem vállalhat politikai szerepet.

Bár az elnök mandátuma január 20-án, Joe Biden beiktatásával lejár, a Capitolium elleni támadás után, amelyet Trump szavai szítottak, sokan attól tartanak, hogy Trump a maradék szűk két hétben még veszélyesebb akciókat is véghez vihet.

Korábban a témában
Már hétfőre elkészülhetnek a Trump elleni impeachment vádpontjai
A demokraták megindítják a vádeljárást, ha az alelnök és a kormány nem tesz semmit és Trump sem mond le magától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik