Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

Már hétfőre elkészülhetnek a Trump elleni impeachment vádpontjai

Selcuk Acar / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Selcuk Acar / NurPhoto / NurPhoto via AFP
A demokraták megindítják a vádeljárást, ha az alelnök és a kormány nem tesz semmit és Trump sem mond le magától.

Január 13-a környékén ismételten szavazhat az Egyesült Államok kongresszusa arról, hogy eltávolítsák-e Donald Trumpot a hivatalából – nyilatkozta a CNN-nek Katherine Clark, helyettes házelnök. Ezzel Trump lenne az első olyan amerikai elnök, aki ellen két impeachment eljárás is indult. Az amerikai hírtelevízió később arról számolt be, hogy információi szerint a képviselőház demokrata párti képviselői már hétfőre elkészülhetnek az impeachment vádpontjaival. A CNN ezen felül úgy tudja, hogy egyes republikánus politikusok is komolyan fontolgatják, hogy támogatni fogják Trump leváltását.

A Demokrata Párt tagjai, és néhány republikánus politikus is felszólította Mike Pence alelnököt, hogy a kormánytagokkal együtt alkalmazzák az alkotmány 25-ös kiegészítését, mert szerintük Donald Trumpnak szerepe volt abban, hogy hívei szerdán megtámadták a Capitolium épületét. A belföldi terroristacselekménynek is nevezett incidensben egy tüntetőt agyonlőttek, egy rendőr olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy később a kórházban meghalt, illetve meghalt további három személy is, esetükben azonban egyelőre nem közölték a halálokot.

A 25. alkotmánykiegészítés szerint amennyiben az alelnök és a kormány többsége úgy találja, hogy az elnök már alkalmatlan a feladatának elvégzésére, megvonhatják az elnöktől a jogköreit, bár az elnök hivatalban maradhat. Ebben az esetben az alelnök veszi át az elnöki feladatokat, jelen esetben addig, amíg január 20-án hivatalba nem lép a novemberben megválasztott Joe Biden. Sajtóértesülések szerint Pence nem tervezi az alkotmánymódosítás alkalmazását, így az impeachment elindítására nagyobb esély van, hacsak Trump le nem mond addig. Bár Trump hivatali idejéből már kevesebb mint két hét van hátra, többen attól tartanak a szerdai események után, hogy az elnök túlságosan veszélyes és labilis ahhoz, hogy tovább vezesse az USA-t.

A Capitoliumnál történtek miatt Trumpot akár felelősségre is vonhatják: az ügyészség ugyanis minden érintett szerepét vizsgálja, és nem zárták ki annak lehetőségét sem, hogy megvizsgálják, a Trump által szerdán tartott beszéd mennyiben tüzelhette fel a tüntetőket. A leköszönő elnök akkor ismételten arról beszélt, minden alap nélkül, hogy a demokraták elcsalták a novemberi elnökválasztást és kijelentette, hogy ő személyesen fogja odavezetni a tüntetőket a Capitoliumhoz. Ezzel szemben Trump a beszéd után visszament a Fehér Házba, a tüntetők pedig megrohamozták a Capitoliumot.

Trump ellen az első impeachmentet 2019-ben indították és hiába derült ki, hogy bizonyítottan visszaélt hatalmával, akadályozta az igazságszolgáltatást, saját politikai céljaira használta fel elnöki hatalmát és saját céljai alá rendelte az amerikai külpolitikát, a republikánus többségű szenátus nemet mondott az eltávolítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik