Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

Donald Trump élvezettel nézte hívei rombolását

Tayfun Coskun / Anadolu Agency via Getty Images
Tayfun Coskun / Anadolu Agency via Getty Images
Az amerikai elnök még mindig nem ítélte el az amerikai kongresszus épületét lerohanó embereket, és nem hajlandó elismerni, hogy elveszítette az elnökválasztást. Közben már legodaadóbb munkatársai is kerülik.

Pár perccel azután, hogy az amerikai kongresszus hivatalosan is elfogadta a demokrata Joe Biden elnökválasztási győzelmét, Donald Trump közleményben tudatta, hogy a január 20-ai hatalomátadás rendben fog lezajlani. Az amerikai idő szerint csütörtök hajnalban kiadott szövegből azonban kiderült, hogy a bizonyítékok nélkül választási csalást emlegető Trump továbbra sem hajlandó elfogadni vereségét, és nem gratulált ellenfele győzelméhez.

A közleményt média-tanácsadója, Dan Scavino Twitter-oldalán hozták nyilvánosságra, miután az elnök Twitter- és Facebook-oldalát felfüggesztették, mert úgy ítélték meg, hogy erőszakra szólította fel a fővárosban összegyűlt híveit, akit megrohamozták a kongresszus épületét, ahol négy halálos áldozattal járó zavargásba kezdtek.

Kapcsolódó
Trump megüzente: átadja a hatalmat Bidennek
Közben híveinek azt mondja, hogy folytatják a küzdelmet.

Az Axios című lap információi szerint az elnök munkatársai több órán át küzdöttek azért, hogy Trump végre nyilvánosan elismerje, hogy január 20-ától nem ő lesz az Egyesült Államok elnöke, de arra már nem tudták rávenni, hogy elítélje a kongresszust lerohanó híveit. Trump ekkor az amerikai sajtóban megjelent beszámolók szerint már órák óta mást sem csinált, csak a zavargásokról szóló tudósításokat nézte a televízióban, és már csak egy maroknyi munkatársa lehetett a közelében.

Pavlo Gonchar / SOPA Images/LightRocket via Getty Images

A közleményt azután hozta nyilvánosságra a Fehér Ház, hogy Trump több munkatársa is azonnali hatállyal lemondott posztjáról a kongresszus ostroma miatt, látva, hogy az elnök nem akar tenni semmit annak leállítására, vagy a zavargók elítélésére. A Washington Post információja szerint helyi idő szerint szerda délután óta próbálta több tisztségviselő is rávenni Trumpot arra, hogy álljon ki a békés hatalomátadás mellett, mert csak így tudja megakadályozni, hogy még több munkatársa lemondjon elnökségének utolsó 13 napjára.

Élvezte a rombolást

A CNN fehér házi tudósítójának elmondása szerint a fehér házi tisztségviselőket megrázta és megijesztette Trump reakciója a kongresszus épületénél történt erőszakra, és az elnököt úgy jellemezték neki mint akit fellelkesített és örömmel töltött el hívei akciója, mert azzal leállították az elnökválasztási eredmény hivatalos elfogadását. A New York Times tudósítójának szintén azt mondták fehér házi dolgozók, hogy az elnök élvezettel nézte a televízióban az ostromot, és Trump egyik tanácsadója közölte, hogy az elnök emberei biztosak abban, hogy Trump ezt akarta, és élvezi a helyzetet.

Közben Trump egyre inkább egyedül maradt, ahogy a fehér házi dolgozók igyekeztek elkerülni a vele való találkozást, félve attól, hogy esetleg részesei lesznek egy puccskísérletnek. A Vanity Fair információja szerint ezt részben Pat Cipollone, a Fehér Ház jogtanácsosának tanácsára tették, aki arra szólította fel őket, hogy ne beszéljenek az elnökkel, mert ezzel csökkentik az esélyét annak, hogy hazaárulás miatt esetleg vád alá helyezzék őket.

A Washington Postnak nyilatkozó elnöki munkatársak elmondása szerint Trump nem akart hallgatni azokra a tanácsadóira, akik rá akarták venni, hogy ítélje el a zavargókat, és nem lehetett vele értelmesen beszélni. Egy kormányzati tisztségviselő elmondása szerint az elnök „nem akarta elítélni a saját embereit”, és egyfolytában azt mondogatta, hogy nagy többségük békésen tüntet. Próbálták arra is rávenni, hogy telefonáljon be a Fox News jobboldali hírtelevíziónak, de erre sem volt hajlandó.

A Vanity Fair szerint Trump még az üzleti élet vezetőinek hívásait sem fogadta, amikor azért telefonáltak neki, hogy állítsa le a zavargást. Közben republikánus politikusok Mark Meadows kabinetfőnököt hívták, és üzenetek írtak neki, hogy lépjen közbe, de ő nem válaszolt a megkeresésekre. A beszámolók szerint ő egyike volt annak a kevés embernek, akik szerdán az elnök mellett voltak, de a Times információi szerint őt is megrázták a szerdai események.

Trumpot végül munkatársainak és republikánus képviselőknek nagy nehezen sikerült rávenniük arra, hogy egy videóüzenetben szóljon híveihez, de az annyira felemásra sikerült, hogy a Twitteren közzétett felvétel közrejátszott abban, hogy felfüggesztették közösségi oldalát. A videóüzenet, amelyben Trump ugyan végül hazatérésre szólított fel híveit, de továbbra is elcsalt választásról beszélt, annyira rosszul sült el, hogy még egy vezető republikánus is úgy jellemezte azt a CNN-nek: mint „egy darab szar”.

A republikánusok magára hagyták

A kongresszus ostromával Trump egymás után kezdte elveszíteni azoknak a republikánus politikusoknak is a támogatását, akik az elmúlt négy évben eltűrték a legnagyobb botrányt okozó tetteit is. Különösen rosszul viselte, hogy alelnöke, Mike Pence nem állt ki mellette, és nem tett semmit az elnökválasztási eredmény megváltoztatásáért, és azt is nehezen fogadta el, hogy a szenátus republikánus frakcióját irányító Mitch McConnell szenátor is magára hagyta.

Az Axios információi szerint már Trump legközelebbi barátai, és leghűségesebb munkatársai is igyekeznek elkerülni, és utolsó napjai a Fehér Házban magányosan fognak eltelni. A lap úgy tudja, még legkitartóbb segítői is feladták, hogy kommunikáljanak vele, mert lehetetlennek tartják, hogy meggyőzzék őt bármiről.

Brendan Smialowski / AFP

Abban, hogy több republikánus is kihátrált mögüle, közrejátszott az is, hogy a republikánusok őt okolták amiatt, hogy kedden Georgia államban két szenátori választást is elveszítettek, és ezzel búcsút inthettek többségüknek a szenátusban. Ezt a beszámolók szerint Trump nem is bánta. A New York Times és a Vanity Fair értesülései szerint az elnök örült, hogy az újraválasztására készülő két republikánus szenátor kikapott, mert szerinte nem tettek meg mindent azért, hogy megvédjék őt, és ez jó büntetés nekik, valamint McConnellnek.

A Postnak egy, az elnök beszélgetéseit ismerő egykori kormányzati tisztségviselő elmondta, hogy Trump egész nap leginkább Pence „árulása” miatt dühöngött, és képtelen volt napirendre térni felette. A beszámolók szerint Trump egyszer sem találkozott szerdán az alelnökével, aki egész nap a kongresszus épületében volt, és még akkor sem volt hajlandó azt elhagyni, amikor a titkosszolgálat ügynökei erre akarták rávenni.

Végül Pence volt az, aki helyi idő szerint csütörtök hajnalban hivatalosan is bejelentette, hogy Biden nyerte az elnökválasztást. Majd barátságosan könyökpacsizott egyet a képviselőház demokrata elnökével, Nancy Pelosival.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik