Nagyvilág koronavírus

„Ez durva, igazi sokk” – nálunk titkolják, máshol bemutatják a koronavírus elleni kórházi küzdelmet

Nemcsak a magyar egészségügy került kritikus helyzetbe a koronavírus-járvány második hulláma miatt, a legjobban felszerelt európai kórházak sem bírják a terhelést. A különbség az, hogy ott ezt nem is titkolják a közvélemény elől, a túlterhelt intenzív osztályokat pedig nem zárják el a sajtótól.

Március vége felé a SkyNews forgatócsoportja bejutott Bergamóba, abba az észak-olasz városba, amelyiket a koronavírus-járvány tavaszi hulláma a leginkább sújtott. A bergamói kórházról forgatott ötperces riport bejárta a világsajtót, és még az olasz külügyminiszter is arra kért mindenkit, hogy nézze azt meg, és a látottak fényében döntsön az otthonmaradás mellett.

A SkyNews riportja révén először kaphatott a világ bepillantást egy olyan európai kórházba, amelynek működését teljesen felborította, szabályosan ellehetetlenítette a súlyos koronavírus-fertőzöttek áradata. Háborút vívnak és vesztésre állnak – így kezdte a drámai beszámolóját a látottak alapján a riporter. A szemmel láthatóan jól felszerelt kórház intenzív és sürgősségi osztálya is telítve volt, a folyamatosan sípoló gépek és a kiegyenlítő párnában levegőért küzdő betegek látványa sokkolta a nézőket. Senki nem gondolta volna azt, hogy ilyen gyorsan kell ilyen sok beteget ellátni – hangzott a márciusi helyzetértékelés a SykNews riporterétől.

A bergamói riport óta nyolc hónap telt el, és a helyzet egy valamiben biztosan változott: a második hullám már nem érte teljesen felkészületlenül az egészségügyi ellátórendszereket, amelyek a tavaszi tapasztalatok ellenére is óriási terhelésnek vannak most kitéve. Nemcsak Magyarországon kritikus az intenzív osztályok helyzete, hanem a hazainál fejlettebb rendszerek is teljesítőképességük határához értek. A problémák is hasonlók: fertőzés miatt folyamatosan esnek ki a munkából az ápolók és az orvosok, más osztályokról kell átvezényelni egészségügyi személyzetet, hogy elegen legyenek az intenzív osztályokon, folyamatosan érkeznek a Covid-betegek, miközben el kell látni a nem koronavírusos pácienseket is.

Amíg azonban Magyarországon a kórházak állapotáról csupán Facebookon kifakadó orvosok, elvétve nyilatkozó kórházigazgatók és az operatív törzs szegényes adataiból tájékozódhat a közvélemény, több országban is beengedik az egészségügyi frontvonalba a kamerákat, hogy megmutassák: miért szükségesek a korlátozások, és miért kell azokat betartani.

Amikor a polgármester mutatja meg az orvosok és az ápolók küzdelmét

A helyzet Nagy-Britanniában a legkritikusabb, ahol december 2-ig vezettek be szigorításokat: a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok, a szabadidőközpontok, az edzőtermek, a mozik, a pubok, a bárok és az éttermek bezártak, a lakosok pedig csak meghatározott indokkal hagyhatják el az otthonukat. Liverpool a legfertőzöttebb angliai térségek közé tartozik. A városban és tágabb környezetében két héttel ezelőtt százezer lakosonként 351 fertőzöttet találtak, Anglia egészének átlagában ugyanakkor százezer lakosra 153 koronavírus-fertőzött jutott ugyanabban az időszakban. A városban tömegtesztelési program kezdődött, miközben a kórházak alig győzik a betegek ellátását. A liverpooli önkormányzat úgy döntött, ezt meg is kell mutatni a lakosságnak, hogy mindenki lássa, miért kell betartani a szigorú szabályokat.

Meg akarjuk mutatni, mi zajlik a kórházak Covid-osztályain

– kezdte az önkormányzat által közreadott videóban a polgármester, aki méltatja azokat az orvosokat és ápolókat, akik a kötelességükön felül is támogatják a kórházi ellátásra szoruló betegeket, minden egyes nap az életüket kockáztatva.

Miközben azt mondja, hogy a védőfelszerelés lett az új normalitás, a videóban szkafanderszerű ruházatban gyógyító és adminisztráló egészségügyi dolgozókat mutatnak, később felfedve azt is, kik vannak a védőrétegek mögött.

A vírus elszabadult, és nem kíméli azokat, akiket megfertőz. Nem diszkriminál, így a kórházak Covid-osztályain akár az ön anyukája, apukája, gyereke, nagymamája vagy bármelyik családtagja feküdhet valamelyik betegágyon. Senki sem immunis, ezért fontos megmutatni, hogy mi zajlik a kórházakban

– mondja a polgármester, aki leszögezi azt is a videóban, hogy két választásunk van: teszünk valamit annak érdekében, hogy a vírust kontroll alatt tartsuk, vagy nem teszünk semmit és hagyjuk terjedni.

A BBC is forgatott riportot egy liverpooli kórházban, ami már annyira tele van, hogy súlyozni kell a nem koronavírus betegek felvételét. A rendkívül nehéz döntésekről a kórház egyik orvosa beszélt, aki elmondta azt is, hogy folyamatos nyomás alatt vannak, mert ha bejön egy beteg a sürgősségire, akkor mindent át kell szervezni, hogy ágyat találjanak neki.

Elhangzik a tudósításban, hogy betegeket visznek egyik kórházból a másikba, üres ágyat keresve, sőt egy olyan ápoló beszél arról, hogy az ellátást már csak a jóakarat működteti, és ki tudja, meddig, aki nyugdíjból tért vissza, hogy segítsen a kollégáinak.

Konklúziónak a riporter levonja, hogy ami Liverpoolban történik, az figyelmeztető jelként kell, hogy szolgáljon a többi városok számára: minél kevésbé tartjuk kontroll alatt a vírust, annál nagyobb nyomás alá helyezzük az egészségügyet.

Nemcsak a túlterhelt liverpooli kórházakba engedik be az angol sajtót. A SkyNews egy coventryi kórház Covid-osztályán forgatott riportja elején lélegeztetőgépen lévő beteget ütnek és ráznak, hogy kihozzák a kritikus állapotból. A tévécsatorna a durva kezdettel nemcsak az egészségügyi dolgozó küzdelmét mutatja be, hanem rávilágít arra is, milyen súlyos állapotot képes okozni a koronavírus. Megszólal benne például egy 51 éves férfi, aki már három hete fekszik az intenzíven. Arcát oxigénmaszk takarja, úgy meséli, milyen nehéz volt a felépülés, aminek még közel sem ért a végére. Elmeséli azt is, hogy a három hét alatt két koronavírusos beteg halálának volt szemtanúja.

Ez durva, igazi sokk arról, mi is a valóság

– mondja Tom, aki három hét intenzív ellátás után is nehezen veszi a levegőt.

Az egyik legnehezebb tél jön

A SkyNews riportja betekintést nyújt abba, hogyan menedzseli egy kórház ezt a rendkívül nehéz helyzetet. A 98 százalékos kapacitáson működő coventryi kórháznak külön operatív törzse van, ami naponta elemzi az adatokat. A kórház vezetői, orvosai és ápolói tisztában vannak azzal, pontosan mennyi fertőzöttet látnak el, hány beteg van intenzív osztályon, amit nem csak napról napra, de óráról órára monitoroznak. Döntenek kritikus kérdésekről is, például arról, folytatódhat-e a kórház onkológiai kezelési programja. A riportban nyilatkozó orvos szerint az egyik legnehezebb tél vár a brit egészségügyi rendszerre, mert miközben folyamatosan érkeznek a súlyos és a kevésbé súlyos koronavírusos esetek, a nem covidos betegek ellátása is a megszokott rendben zajlik.

Egy intenzív terápiás orvos arról beszél a riportban, hogy sok minden változott tavaszhoz képest: a most beérkező fertőzöttek ellátásában nagyobb határozottságuk van az első hullámban begyűjtött tapasztalatoknak köszönhetően, és most már tudják, milyen terápiák segíthetnek a kezelésben. A határozottságtól és a vírusról szerzett szélesebb körű tudástól függetlenül a második hullám a tavaszihoz képest is nagyobb terhet ró az egészségügyi ellátásra, mert sokkal több beteget kell ellátniuk a kórházaknak, és sokan halnak meg az intenzív osztályokon.

Ez egy csapat, ami tudja, mit csinál. Ha van egy beteg, akit a legjobb tudásunk szerint láttunk el, és tudjuk, hogy mindent megtettünk érte, és mégsem kerülnek ki az intenzívről élve, akkor ezt valahogy el kell fogadnunk, és meg kell próbálnunk nem hazavinni

– beszél a súlyos témáról meghökkentő őszinteséggel egy orvos. A SkyNews riportere megjegyzi, a néhány órás forgatás alatt a kórház Covid-osztályán a halottak száma hatról hétre emelkedett.

Olaszországban és Belgiumban is kritikus volt a helyzet

Ősszel Európában elsőként Belgium jelezte, olyan kritikus helyzetbe került az egészségügyi ellátás, hogy be kell hívni a tünetmentes koronavírusos egészségügyi dolgozókat, annyira kevesen voltak. A belga egészségügy problémái ismerősek: megérkeztek ugyan az első hullámban még hiányzó védőfelszerelések, ám a fertőzöttség miatt folyamatosan estek ki a munkából az egészségügyi dolgozók, a betegek viszont tavaszhoz képest jóval többen érkeztek a kórházakba. Október végén az egészségügyi miniszter szóvivője jelentette ki, hogy hamarosan elfogyhatnak az intenzíves ágyak. Mostanra a koronavírus miatt kórházba szállítottak számának növekvő tendenciája csökkenést mutat, de a 11,5 milliós országban még így is naponta 300-nál többen kerülnek kórházba. A Euronews októberben forgatott egy charleroi-i kórházban, ahol egy nővér elcsukló hangon próbálta elmondani, hogyan éli meg azt, hogy nem tudja a betegekhez engedni a hozzátartozókat:

Üres kórházi ágyat abban az amerikai CBS által készített riportban sem látni, amiben egy római kórházat mutatnak be. A néhány napja közzétett kétperces videó bergamói állapotokról tanúskodik: a mosdóban eszméletlenül fekvő beteg, egy néhány perce halott koronavírusos és egy kétségbeesett orvos beszámolója kétséget sem hagy afelől, hogy Olaszországban ismét nehéz a helyzet. 

Ahogy az Egyesült Államokban is, ahol úgy tűnik, most Texasban a legkritikusabb. A CNN tudósításából kiderül, hogy van olyan El Paso-i kórház, ahol a nem súlyos állapotú covidosokat kénytelenek hazaküldeni, mert a folyosók kivételével minden kórterem tele van beteggel. 

Kiemelt kép: LOUISA GOULIAMAKI / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik