Nagyvilág koronavírus

A magyar járványhelyzet még a legrosszabb forgatókönyvnél is rosszabb

Meglehetősen sötét képet festettek a Washingtoni Egyetemen működő Egészségmérési és -értékelési Intézet járványelemzői október elején a magyar járványhelyzetről, azonban az elmúlt időszak statisztikái még rosszabb állapotot mutatnak: az elmúlt napokban kétszer annyian haltak meg, mint a legrosszabb forgatókönyv előrejelzése szerint, írja a napi.hu.

A modellt legutoljára október 22-én frissítették, ekkor az előrejelzés három szempont alapján készült: kötelező maszkviselés esetén, a jelenlegi szabályozás fenntartásával és könnyített szabályozás esetén. Öt nappal ezelőtti előrejelzésük szerint bármilyen forgatókönyv esetén 31,78 halálos áldozat lesz kedden, ugyanis ilyen rövid távon még nem érződik a modell szerint a szigorítás, illetve más változás sem.

Azonban hazánkban kedd reggel az elmúlt 24 óra adatai alapján 63 ember hunyt el, a hétnapos mozgóátlag 46,3, ez közel 150 százalékos eltérés az előrejelzések alapján, ha a mozgóátlagot nézzük, de duplája a jósoltnak a napi adat is.

A washingtoni modell november 27-én napi 115 halálozással számol, ha lazul a fegyelem a következő napokban, akkor 120,61 elhunytat valószínűsítenek. A járvány csúcsát december közepére várják, ha minden változatlan marad, akkor naponta 144,2 ember halna meg, romló védekezés esetén január közepén tetőzhet a járvány napi 516,94 napi halálozással. Kötelező maszkhasználat esetén 77-78 halálozás lenne a napi maximum.

Ha ezeket az adatokat az előbb említett, elmúlt öt napban mutatkozó 150 százalékos eltéréssel korrigáljuk, akkor a napi.hu szerint a legrosszabb forgatókönyv szerinti járványcsúcs február 10. magasságában lenne, napi 213,4 halálos áldozattal.

Kiemelt kép: MTI/kormany.hu/Árvai Károly

Ajánlott videó

Olvasói sztorik