Nagyvilág

Soros György: A magyar kormány folytatja az EU jogainak a lábbal tiprását

Kedden az Európai Unió Bírósága kimondta: ellentétes az uniós joggal az úgynevezett lex CEU törvény, amely megnehezítette az egyetem magyarországi működését. A döntés értelmében a vitatott részeket a magyar parlamentnek hatályon kívül kell helyeznie.

Az Európai Unió Bíróságának mai döntése, mely szerint Magyarország megsértette az uniós jogot győzelem az EU alapvető értékeinek. A döntés a CEU-nak már túl későn született

— közölte az Euronews megkeresésére Soros György, a CEU alapítója.

Már nem tudunk visszatérni Magyarországra, mert az érvényben lévő törvények nem felelnek meg az akadémiai szabadság követelményeinek

— tette hozzá a magyar-amerikai üzletember.

A magyar kormány folytatja az EU jogainak a lábbal tiprását, a legutóbbi áldozata a világhírű Színház- és Filmművészeti Egyetem. Az EU jelenleg arról vitázik, hogy miként biztosítsa, hogy a támogatásokat a jogállamisággal összhangban használják fel. Felszólítom az EU-t, hogy legyen Magyarország a „tesztalany”.

Kedden a 444.hu írta meg, hogy Michael Ignatieff rektor bejelentése szerint a CEU új egyetemi intézetet nyit a CEU a megmaradt budapesti campusán. A CEU Demokrácia Intézet kutatásának középpontjában a demokrácia fog állni, és tovább viszi az egyetem több programját, például a Bibó István Szabadegyetem munkáját.

Kimelt kép: Fabrice COFFRINI / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik