Nagyvilág

Európai Bíróság: jogsértő a lex CEU

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást is indított a CEU miatt Magyarország ellen, amiről hamarosan döntenek.

Az Európai Bíróság kimondta, hogy sérti az uniós jogot a magyar nemzeti felsőoktatási törvény 2017-es módosítása, ezért ezeket a rendelkezéseket meg kell semmisíteni. A döntésről elsőként beszámoló EUrológus hozzáteszi, hogy a jogszabály-módosítás Magyarországon csak a Soros György által létrehozott Közép-Európai Egyetemet érintette, ezért nevezték el lex CEU-nak.

A bíróság ítélete szerint a lex CEU  összeegyeztethetetlen az uniós joggal.

Mivel az egyetem időközben Bécsbe költözött, ezért a döntésnek valószínűleg csak jogi következményei lesznek: a vitatott részeket a magyar parlamentnek hatályon kívül kell helyeznie.

Az Európai Bíróság a következő területeken állapított meg jogsértést:

  • a lex CEU sérti a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) keretében kötött, a Szolgáltatások Kereskedelméről szóló Általános Egyezményt,
  • sérti a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságának az elveit, valamint a belső piaci szolgáltatásokról szóló uniós irányelvet,
  • a kifogásolt rendelkezések a tudományos élet szabadságára, az oktatási intézmény alapításához való jogra, továbbá a vállalkozás szabadságára vonatkozó EU-s rendelkezésekkel is ellentétesek.

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított a CEU miatt Magyarország ellen, erről hamarosan hoz döntést az uniós döntéshozó testület.

A lex CEU-t 2017-ben szavazta meg a parlament, ami után tömegtüntetések voltak Budapesten.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel/24.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.