Nagyvilág

A CEU új intézetet nyit Budapesten

Új egyetemi intézetet nyit a CEU a megmaradt budapesti campuson – írja Michael Ignatieff keddi sajtótájékoztatója alapján a 444. A CEU Demokrácia Intézet kutatásának középpontjában a demokrácia fog állni, és tovább viszi az egyetem több programját, például a Bibó István Szabadegyetem munkáját.

A sajtótájékoztatón az Európai Unió Bíróságának keddi döntését kommentálták, amely szerint ellentétes az uniós joggal az úgynevezett lex CEU törvény, amely megnehezítette az egyetem magyarországi működését. A rektor szerint az EU Bírósága most világos üzenetet küldött és az uniós alapértékek és az akadémiai szabadság mellé állt.

A CEU továbbra is szeretné fenntartani és erősíteni az együttműködést a magyar felsőoktatás résztvevőivel, de időbe tart, amíg kidolgozzák ennek részleteit. Az már felmerült, hogy bővítsék a budapesti képzéseiket, de a koronavírus-járvány miatt ez még nehézkes. Bécset viszont továbbra is otthonuknak tekintik, mert ott örömmel fogadták őket. A költözés 200 millió euróba került, de azon még nem gondolkodtak, hogy a magyar államtól anyagi kárpótlást követeljenek.

Újságírói kérdésre, amelyben Varga Judit igazságügyi miniszter szavait idézték, miszerint a bíróság kettős mércét alkalmazott, ezért a döntés elfogadhatatlan, Ignatieff kijelentette: „A lex CEU nem alkalmazható Magyarországon, és pont”, Varga szavainak pedig jogi szempontból nincs értelme.

Kiemelt kép: Bielik István/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik