Nagyvilág

Magyarország volt a leginkább elutasító a Fehéroroszország elleni szankciókkal szemben

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, és kilenc uniós tagország szankciókat sürget Fehéroroszországgal szemben – írja a Reuters. A lap diplomáciai forrásokra hivatkozva megjegyzi, hogy Magyarország volt a leginkább elutasító a szankciókkal kapcsolatban az uniós külügyminiszterek pénteki rendkívüli ülésén. Lengyelország, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Dánia levélben követeltek retorziót az elcsalt elnökválasztás és az erőszak miatt, Németország, Ausztria és Svédország ezt már korábban megtette.

Nemrég beszámoltunk arról, hogy a szankciók akadálya, hogy egyhangúlag kell őket elfogadni a tanácsban, és Magyarország korábban azt jelezte, hogy megvétózna egy hasonló kezdeményezést.

Magyarország akadályozhatja meg az uniós szankciókat az elcsalt fehérorosz választás után
Az ellenzéki elnökjelölt már Litvániában van. Újabb véres összecsapások voltak Minszkben, egy ember meghalt. Lukasenka helyzete nem jó, de uniós szankciókat nehéz lesz kivetni, mert Orbán Viktor már korábban kiállt ellenük.

Orbán Viktor miniszterelnök két hónapja, június elején járt Minszkben, ahol találkozott Aljakszandr Lukasenkával. Orbán elmondta, Magyarország azt az álláspontot képviseli, hogy az Európai Unió végre szüntesse meg a Fehéroroszországgal szembeni szankciókat.

Csütörtökön Szijjártó Péter mondott néhány óvatos mondatot a fehéroroszországi helyzettel kapcsolatban. A külügyminiszter arról beszélt, hogy

abban vagyunk érdekeltek, hogy olyan, párbeszéden alapuló EU-s döntések szülessenek, amelyek nem lehetetlenítik el Belarusz és az Európai Unió jövőbeli kapcsolatépítését, valamint nem vetik vissza a Keleti Partnerség programot sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik