Nagyvilág

Belarusz: a magyar kormány a lengyel álláspontot támogatja

A visegrádi összefogás ereje és fontossága most is megmutatkozik, mi is a lengyel álláspontot támogatjuk, különös tekintettel a Belaruszban élő jelentős nagyságú lengyel nemzeti közösségre,

közölte hétfőn Facebook-oldalán Szijjártó Péter. A külügyminiszter a fehéroroszországi események kezdete óta először nyilvánult meg – viszonylag – határozottan arról, hogy a magyar kormány milyen álláspontot képvisel az ügyben. Hozzátette, hogy ő a három balti külügyminiszterrel, Edgars Rinkēvičs lett, Urmas Reinsalu észt és Linas Linkevicius litván tárcavezetővel beszélt, majd egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel tárgyalt telefonon.

Lengyelország és a balti államok múlt csütörtökön közösen hívták fel Minszket az állampolgárokkal szemben alkalmazott erőszak azonnali beszüntetésére, a politikai foglyok szabadon bocsátására és a belpolitikai párbeszéd elindítására Fehéroroszországban.

A lengyel államfői hivatal honlapján közzétett dokumentumban a négy állam nevében nyilatkozó elnök hangsúlyozza: „közeli szomszédokként”, a NATO és az Európai Unió (EU) tagállamaiként azt szeretnék, hogy Fehéroroszország „stabil, demokratikus, független és jólétben élő” ország legyen.

A hárompontos felhívás egyebek között a belpolitikai feszültségek csökkentését és az állampolgárokkal szemben alkalmazott erőszak azonnali beszüntetését, a politikai foglyok haladéktalan szabadon bocsátását, valamint az állampolgárokkal folytatott párbeszéd elindítását szorgalmazta.

Az EU-s vezetők rendkívüli tanácskozást tartanak a belarusz helyzet miatt
Charles Michel szerint a tüntetők elleni kegyetlenkedések megengedhetetlenek.

Ezt követően, pénteken, a lengyel miniszterelnök a fehéroroszországi politikai üldözöttek támogatását célzó ötpontos programot ismertetett:

  • A kormányterv első pontja szerint lengyel projekt keretében, valamint egy, az üldözöttek megsegítését célzó lengyel-amerikai alapból támogatják a rendszer ellenfeleit.
  • A második pont egy ösztöndíjprogramot irányoz el az üldözött diákok, tudósok támogatására. „Lehetőséget kapnak lengyelországi tanulmányokra, munkavállalásra” – fejtette ki a miniszterelnök.
  • A harmadik pont a lengyelországi beutazást és munkavállalást könnyítő intézkedésekről szól.
  • A negyedik és az ötödik pont a független fehérorosz média támogatására, illetve a fehérorosz társadalmat segítő lengyel civil szervezeteknek nyújtandó új eszközökre vonatkozik.

Morawiecki akkor felidézte, hogy a fehérorosz elnökválasztást követő hatósági erőszak miatt hétfőn az Európai Unió (EU) rendkívüli csúcstalálkozójának sürgős összehívását javasolta, és aláhúzta: ha az unió nem tesz gyors szolidáris lépéseket, ezzel azt üzeni szomszédainak, hogy „a fenyegetés pillanatában mindenki csak önmagára számíthat”.

Lukasenka hajlandó megosztani a hatalmat, de nem lesznek új választások
Egy minszki traktorgyárban azt kiabálták az elnöknek, hogy takarodjon.

Kiemelt kép: 24.hu/Bielik István

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik