Nagyvilág

London nem fogadja el a fehérorosz elnökválasztás eredményét

Az Egyesült Királyság nem fogadja el a fehéroroszországi elnökválasztás eredményét – jelentette ki Dominic Raab brit külügyminiszter hétfőn. Raab szerint a világ szörnyülködve szemlélte azt a brutális erőszakot, amellyel a fehérorosz hatóságok felléptek a békés tiltakozások elnyomása érdekében az „elcsalt” elnökválasztást követően.

A brit diplomácia vezetője arra az álláspontra helyezkedett, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezeten (EBESZ) keresztül független vizsgálatot kell indítani azoknak a „hibáknak” a feltárására, amelyek miatt a választás nem volt tiszta. Raab hozzátette, hogy London együttműködik nemzetközi partnereivel a felelősök elszámoltatása és szankcionálása érdekében.

Hétfőn Szvjatlana Cihanouszkaja, aki az ellenzék szerint valójában megnyerte az elnökválasztást Aljakszandr Lukasenkával szemben, Litvániából azt üzente, hogy készen áll Fehéroroszország irányítására. Ezzel egy időben a belorusz állami tévé dolgozói beszüntették a munkát, sztrájkolni kezdtek több állami üzemben is, valamint Fehéroroszország szlovákiai nagykövete is a tüntetők mellé állt.

Kiemelt kép: AFP/PRU

Ajánlott videó

Olvasói sztorik