Nagyvilág

A belarusz orvosok megmutatták, milyen sérüléseket szenvedtek a tüntetők

A 444.hu írta meg, hogy a Twitteren terjed egy, a Nexta üzenetküldő alkalmazásról származó felvétel, amin fiatal orvosok sétálnak a kelet-fehéroroszországi Mogilev egyik utcáján, kezükben egy-egy fényképpel azokról a sérülésekről, amiket el kellett látniuk az elmúlt napokban.

A hatodik napja tartó kormányellenes tüntetések során a rendőrség  komoly erőszakkal lépett fel a tüntetőkkel szemben, akik gumilövedék, bénító gránát, vagy gumibotos verés okozta sérülésekkel kerültek kórházba. A legfrissebb hírek szerint, a letartóztatott mintegy 6700 tüntető bántalmazása tovább folytatódott az őrizetüket ellátó intézményekben.

Vasárnap óta tartanak a tüntetések Belaruszban, amit az váltott ki, hogy azt a hivatalos adatok szerint az országot 1994 óta vezető diktátor, Aljakszandr Lukasenka nyerte nagy fölénnyel. Szvjatlana Cihanouszkaja, az ellenzék jelöltje választási csalásra hivatkozva kijelentette, hogy nem fogadja el a közzétett eredményeket, és saját magát tartja a választás győztesének, majd nem sokkal később, hatósági nyomásra, elhagyta az országot, és a választási eredmény elfogadására, valamint a tüntetések beszüntetésére szólította fel híveit — amit nagy valószínűséggel zsarolás hatására tett. Az országon végigsöprő tüntetési hullám az első napokban kifejezetten erőszakos volt, a karhatalmi erők különös durvasággal bántak nem csak a demonstrálókkal, hanem járókelőkkel és újságírókkal is.

Lukasenka visszatérhetett Belaruszba, ahonnan a választás napján repült el Törökországba
Csütörtökön is folytatódott a tüntetés Belaruszban. Nők alkottak élőláncokat, munkások próbálkoztak sztrájkkal, el kezdtek felmondani az állami média alkalmazottai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik