Nagyvilág

Bejrúti robbanás: még mindig sok az eltűnt

Szombaton az áldozatok tömeges temetése helyett tüntetést tartanak a libanoni politikai elit ellen.

Négy nappal a bejrúti robbanás után 45 embert még mindig eltűntként tartanak nyilván. Ugyanakor 25 azonosítatlan holttest került elő a romok alól. A libanoni egészségügyi minisztérium egyik szóvivője közölte, a kutatás folytatódik. A robbanásban legalább 154-en meghaltak, mintegy ötezren megsérültek.

A sérültek ötöde kórházi ellátásra szorul, százhúszan válságos állapotban vannak.

A 10-15 milliárd dolláros kárt okozó katasztrófában 250 ezer ember otthona vált lakhatatlanná.

Szombaton az áldozatok tömeges temetése helyett tüntetést tartanak a libanoni politikai elit ellen. A szervezők azt kérték, mindenki viseljen fekete ruhát. A felvonulás a kikötői katasztrófa helyszínének közeléből indul a központ felé.

A tiltakozók a libanoni kormányt teszik felelőssé a történtekért. A robbanást követően előkerült dokumentumok szerint az elmúlt években többször figyelmeztettek arra, mekkora veszélyt jelent a kikötő raktárában tárolt 2750 tonna ammónium-nitrát, hiába. A katasztrófa óta a tisztségviselők és politikusok egymást vádolják a történtekért. Eddig 19 embert vettek őrizetbe az üggyel kapcsolatban, köztük a vámhatóság eddigi és előző vezetőjét, és a kikötő igazgatóját.

Szombaton Bejrútba érkezik Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. Az uniós tisztségviselő a libanoni államfővel, a kormányfővel és házelnökkel találkozik. Az Arab Liga főtitkára, illetve török politikusok is felkeresték Libanont szombaton, írta az MTI.

Közben a párizsi elnöki hivatal megerősítette, hogy Emmanuel Macron francia államfő online donorkonferenciát tart vasárnap. Franciaország mellett az ENSZ lesz a rendezvény másik házigazdája. A konferencia célja, hogy biztosítsa a nemzetközi közösség támogatását, és megtalálja a források elosztásának leghatékonyabb módját. Macron, aki csütörtökön Bejrútba látogatott, megígérte a libanoni népnek, hogy a főváros újjáépítésére szánt pénzek nem kerülnek korrupt kezekbe.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Vael Hamzeh

Ajánlott videó

Olvasói sztorik