Nagyvilág koronavírus

Rengetegen mentek csődbe az Egyesült Államokban

Másfélszeresére nőtt a különböző vállalatok által benyújtott csődvédelmi kérelmek száma májusban az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány következményeként.

A The Wall Street Journal című amerikai gazdasági napilap az Epiq Global jogi szolgálat adataira támaszkodva arról számolt be, hogy a múlt hónapban 788 vállalat kérte az amerikai csődtörvény 11. cikkelye szerinti eljárás megindítását az illetékes bíróságtól. Ez 48 százalékkal több a tavaly májusinál, illetve 28 százalékkal az előző havinál.

A csődtörvény 11. cikkelye szerinti eljárás nem jelenti azt, hogy az adott vállalat csődbe is ment és felszámolják, hanem a csődvédelem alatt folytathatja működését és azon kell dolgoznia, hogy ki tudja fizetni hitelezőit és átstrukturálja működését.

A csődvédelmi kérelmek májusi száma a 2011. májusi szinttel azonos, akkor az amerikai gazdaság már jócskán a növekedés szakaszába lépett a 2007-2009-es pénzügyi és világgazdasági válságot követően.

Májusban olyan jól ismert amerikai kiskereskedelmi üzletláncok fordultak csődvédelmi bírósághoz, mint a J.C. Penney, a Neiman Marcus és a J.Crew Group Inc., valamint a Le Pain Quotidien nemzetközi bisztróhálózat amerikai leányvállalata, a 700 fitneszközpontot működtető Gold’s Gym International, vagy éppen az Akorn gyógyszeripari cég.

A koronavírus-járvány elleni küzdelem, a leállások és a mozgásszabadság korlátozása márciusban megállította az amerikai gazdaság rekordhosszúságúra nyúlt növekedését. A vállalati csődök általában némi késéssel követik a gazdasági helyzet romlását, mivel a tulajdonosok igyekeznek megállapodásra jutni a hitelezőkkel és más lehetőségeket találni a fizetésképtelenség elkerülésére, mielőtt csődvédelemért folyamodnának a bírósághoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik