Nagyvilág

Amerikai zavargások: rendőrökre lövöldöztek St. Louis-ban, káosz New Yorkban

Meglőttek négy rendőrt az amerikai St. Louis-ban a George Floyd halála miatt kialakult zavargásokban, közölte a helyi kapitányság a BBC szerint.

A Twitteren megjelent közlemény szerint mindannyiukat kórházba szállították, eszméletüknél vannak és lélegeznek.

Sérüléseik a jelenleg rendelkezésre álló információik szerint nem életveszélyesek

– közölték.

A New York állambeli Buffalo városában mindeközben elgázoltak két rendőrt hétfőn éjszaka. Egyikük súlyos, de nem életveszélyes sérüléseket szenvedett, másikuk állapota stabil. A jármű vezetőjét is utasát letartóztatták.

A kijárási tilalom ellenére New Yorkban is folytatódtak keddre virradóan az erőszakos tüntetések és fosztogatások, írja az MTI. Manhattan belvárosában ismét üzleteket törtek fel és fosztottak ki, köztük olyan neves márkák luxusboltjait, mint a Michael Kors vagy a Nike.

Fotó: Mostafa Bassim Adly / Anadolu Agency

Az amerikai televíziók tudósításai szerint fiatalok csoportjai köröztek Manhattan szívében, és a rendőrök akkor kapták el őket, amikor éppen egy elektronikus cikkeket forgalmazó áruházba törtek be.

A rendőrség csupán annyit közölt, hogy több száz embert tartóztattak le. A folyamatos vandalizmus ellenére Bill de Blasio polgármester úgy nyilatkozott, hogy a város alapjában véve nyugodt és békés.

Miközben Minneapolisban, ahol George Floyd a rendőri fellépés áldozata lett, alábbhagyott a tüntetések heve, más nagyvárosokban, köztük a kaliforniai Los Angelesben változatlan hevességgel folytatódtak az erőszakos megmozdulások. 

Fotó: Mario Tama/Getty Images/AFP

Több déli városban, így például az alabamai Birminghamben konföderációs emlékműveket támadtak meg a tüntetők. A konföderáció az amerikai polgárháború idején (1861-1865) a déli, rabszolgatartó államok szövetsége volt, amely az északi, unionista seregekkel állt szemben.

William Barr igazságügyi miniszter hétfőn este elrendelte a szövetségi büntetés-végrehajtási intézetek igazgatóságának, hogy börtönlázadás elhárítására felkészült, speciális egységeket rendeljen Miamiba és Washingtonba. A tárca szóvivője bejelentette, hogy minden rendelkezésre álló rendfenntartó erőt mozgósítottak, biztosítandó a rendet a szövetségi fővárosban. Washingtonban meghosszabbították a kijárási tilalmat.

Donald Trump amerikai elnök korábban sajtótájékoztatón beszélt arról, ha szükséges, beveti a hadsereget a rend helyreállítása érdekében.

George Floydot május 25-én egy igazoltatás során négy fehér rendőrtiszt a földre kényszerítette Minneapolisban, majd egyikük percekig térdelt a nyakán. A férfi levegőért könyörgött, nem sokkal később pedig meghalt. A minneapolisi rendőrség pénteken bejelentette: gyilkosság vádjával őrizetbe vették a rendőrt, aki Floyd nyakára térdelt.

Nyomás okozta fulladás miatt halt meg George Floyd - állítja egy új boncolás
A független vizsgálat eredménye ellentmond a korábbi megállapításoknak.

Kiemelt kép: Michael B. Thomas/Getty Images/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik