Nagyvilág koronavírus

Ilyen sokan még nem betegedtek meg koronavírussal egy nap alatt

106 ezer új koronavírus-fertőzöttet jelentettek világszerte az elmúlt 24 órában, a legtöbbet egyetlen nap alatt a járvány történetében – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán, aggodalmát fejezve ki a szegény országok miatt, miközben a gazdag országok már kifelé haladnak a betegségből.

Az utóbbi napokban – az Egyesült Államok és Oroszország mellett – különösen sok új beteget jelentettek Brazíliából, Peruból, Chiléből és Mexikóból, de Indiában, Bangladesben és Pakisztánban is magas az új esetek száma, és újra nagyobb ütemben terjed a betegség Iránban is.

Brazíliában először haladta meg az ezret a koronavírus miatt egy nap alatt regisztrált elhunytak száma: a kedd estével zárult 24 órában 1179 haltak meg. Az egészségügyi minisztérium engedélyezte a könnyebb Covid-19 megbetegedések kezelésére is a hidroxiklorokin és a klorokin gyógyszerek alkalmazását, amiket a WHO nem talált hatékonynak a koronavírus ellen. Pénteken alig egy hónap után lemondott Nelson Teich egészségügyi miniszter, aki többször komoly vitába keveredett a mielőbbi gazdasági nyitást szorgalmazó Jair Bolsonaro elnökkel a koronavírus-járvány kezelését illetően. Teich a többi között kifogásolta a mellékhatásai miatt vitatott gyógyszerek alkalmazását, amit Bolsonaro helyesel, hasonlóan Donald Trumphoz.

Másfél hete olyan gyógyszert szed Trump a koronavírus ellen, aminek nincs bizonyíték a hatására
Az amerikai elnök láthatóan nagyon hisz a hidroxiklorokin erejében.

Az amerikai elnök eközben azt fontolgatja, hogy megtiltja a beutazást az Egyesült Államokba Latin-Amerikából.

A hivatalosan közöltnél akár háromszor is magasabb lehet a koronavírus miatt elhunytak száma Mexikóvárosban. A szövetségi kormány 1332 halálesetet jelentett a betegséggel összefüggésben, de halotti bizonyítványokban orvosok 4577 alkalommal jegyezték fel a koronavírust a halál biztos vagy feltételezhető okaként.

A koronavírus-járvány miatt a sírokat fertőtlenítik egy mexikóvárosi temetőben. Fotó: MTI/EPA/EFE/Sáshenka Gutiérrez

A WHO legnagyobb aggodalma az, hogy az amerikai támogatás nagy részét eddig a fejlődő országok megsegítését célzó programokra költötték, a források elapadása miatt azonban más partnereket kell meggyőzniük, hogy továbbra is finanszírozni tudják azokat, akik a legsérülékenyebbek a világban – jelentette ki a szervezet vészhelyzeti igazgatója, miután Trump azzal fenyegette a WHO-t, hogy felfüggeszti a finanszírozását.

Sok az új beteg Szaúd-Arábiában is, az egészségügyi minisztérium szerdán 2691 új esetet jelentett. Az ország a járvány mellett súlyos gazdasági válsággal küzd az olajárak összeomlása miatt. A járvány megfékezése érdekében a rijádi vezetés szombattól, vagyis a ramadán végével többnapos kijárási tilalmat rendelt el. Az idén elmaradhat a mekkai zarándoklat is. Rendes körülmények között mintegy kétmillió hívő érkezik ilyenkor külföldről a muszlimok szent városába.

A koronavírus-világjárvány Afrikában milliókat taszíthat mélyszegénységbe, fokozhatja a hosszú ideje fennálló egyenlőtlenségeket, az éhezést, az alultápláltságot és a lakosság betegségeknek való kitettségét – mutatott rá az ENSZ-főtitkára, António Guterres. A WHO korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy a járvány akár 190 ezer emberrel is végezhet Afrikában.

Az EU további 50 millió eurót különít el humanitárius segítségnyújtásra a válsággal küzdő, kiszolgáltatott csoportokat támogatják, különösen az afrikai Száhel-övezetben és a Csád-tó térségében, a Közép-afrikai Köztársaságban, az afrikai Nagy-tavak régiójában, Kelet-Afrikában, Szíriában, Jemenben, a palesztin területeken és Venezuelában élőket, valamint a Mianmar és Banglades területén élő rohingjákat.

Kiemelt kép: Koronavírussal fertőzött betegeket ápolnak lélegeztető kapszulákban egy iskolában kialakított ideiglenes kórházban a brazíliai Manausban. Fotó: MTI/AP/Felipe Dana

Ajánlott videó

Olvasói sztorik