Nagyvilág koronavírus

Donald Trump megfenyegette a WHO-t

Donald Trump amerikai elnök hétfőn későn este példátlan támadást indított az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ellen: a politikus közölte, az Egyesült Államok tartósan felfüggeszti a WHO finanszírozását illetve újragondolja országa tagságát abban, ha 30 napon belül nem érnek el érdemi előrelépéseket, írja a CNN.

Az amerikai elnök a WHO igazgatójának, Tedros Adhanom Ghebreyesusnak címzett levelében azt írja,

tisztán látszik, hogy a szervezet által elkövetett sorozatos hibákért drága árat fizetett a világ. Az egyetlen út előre az, ha a WHO tudja bizonyítani Kínától való függetlenségét. Kormányom már egyeztetéseket kezdett arról, hogyan lehetne megreformálni a szervezetet. De gyorsan kell cselekednünk, nincs vesztegetni való időnk.

A fenyegetésnél csak az időzítése veszélyesebb. A koronavírus-járvány eddig 318 ezer ember életét követelte a világon, és bár több tesztelés alatt álló vakcina is ígéretesnek bizonyul, nincs gyógymód a betegségre. A CNN hozzáteszi, a bicskanyitogatás újabb jel arra, hogy Trump nem bízik a nemzetközi szervezetekben olyan időszakokban sem, amikor elődei ezeket a kapcsolatokat inkább erősítette volna.

A levelet a Fehér Ház hivatalos honlapján tették közzé alig egy hónappal azután, hogy Trump átmenetileg felfüggesztette a WHO finanszírozását, mert annak egy bizonyos része Kínánál landol. Ezt a lépést tenné tartóssá mostani levele szerint az elnök.

Kiemelt kép: Doug Mills – Pool/Getty Images/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik