Nagyvilág

A Fidelitas kizárását kezdeményezték az Európai Néppárt ifjúsági szervezetében

Az Európai Néppárt (EPP) ifjúsági szervezete, a YEPP döntéshozó tanácsa következő ülésén a napirendjére kívánja tűzni a Fidelitas kizárásáról szóló indítványt. — írta meg a Népszava.

A lap szerint a vezető testület keddi video-konferenciáján elfogadták a „Fidesz legutóbbi antidemokratikus lépéseiről” szóló sürgősségi határozatot. Az indítványt 15 ország 19 tagszervezete nyújtotta be, köztük Benelux, skandináv, balti, cseh, görög, ír, olasz, portugál és ukrán ifjú kereszténydemokraták.

Az elfogadott állásfoglalásban a YEPP hangsúlyozza, hogy a Magyarországon kihirdetett veszélyhelyzet újabb lépés a jogállam és a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszerének leépítése felé. Szóvá teszi, hogy a kormány rendeleti úton elvonja a politikai pártok támogatásának felét, gyengítve az eleve nehézségekkel küzdő ellenzéket és aláásva a tisztességes és demokratikus versenyt. Magyarország az egyetlen európai uniós tagállam, amely határidő nélkül vezette be a rendkívüli helyzetet és öt évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti a járvánnyal kapcsolatos, a törvényben nem részletezett rémhírterjesztés elkövetőit.

A Népszava szerint a Fidelitas megkérdőjelezi a keddi állásfoglalás elfogadását, mivel a jelenlévőknek csak a fele szavazott rá, ami kevesebb a szabályok által előírt abszolút többségnél. A YEPP vezetősége azonban jogi tanácsot kért a vita eldöntésére, és az megerősítette a jóváhagyó határozatot. A szöveget az 57 jelenlévő közül 28 támogatta, 23 ellene szavazott és hatan tartózkodtak.

Kiemelt kép: Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke felvágja a születésnapi tortát a Fidelitas XVI. tisztújító kongresszusán a Bálna Budapest kulturális központban 2019. november 30-án. Jobbra Böröcz László, a Fidelitas elnöke. Fotó: MTI/Kovács Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik