Nagyvilág koronavírus

Legkritikusabb szakaszába ért a járvány Japánban

A legkritikusabb szakaszába lépett Japánban az új típusú koronavírus-járvány miatt életbe léptetett rendkívüli állapot - jelentette ki Abe Sindzó  japán miniszterelnök szerdán a kormány járványügyi munkacsoportjának ülésén, hozzátéve, hogy hogy még mindig nem érték el a járvány lassítására kitűzött összes célt.

A kormányfő egyúttal arra kérte az embereket, ne látogassák meg más városban élő családtagjaikat az április 29-én kezdődő aranyhét ünnepi időszakában, mert minden ilyen utazás a vírus terjedésének kockázatát növeli. Az aranyhét onnan kapta a nevét, hogy több ünnep is – egyebek közt az alkotmány ünnepe és a gyereknap – erre az időszakra esik.

A miniszterelnök először április 7-én léptetett életbe hét prefektúrában – Tokióban, a fővárossal szomszédos Csibában, Kanagavában, Szaitamában, Oszakában, valamint a vele szomszédos Hjógóban, továbbá Fukuokában – a fertőzés terjedését fékezni hivatott rendkívüli állapotot május 6-ig. A kormányfő akkor arról beszélt, hogy a járvány két héten belül tetőzhet, majd folyamatosan ellaposodhat a járványgörbe, ha az emberek közötti kapcsolattartás 80 százalékkal csökken. A szerdai ülésen Abe leszögezte, hogy ez még nem történt meg.

Eközben a tokiói Szaiszekai központi kórház azt közölte, hogy az intézményhez tartozó gyermekotthonban 29 kisgyerekből 8 szervezetében mutatták ki a vírust. Az osztályon olyan 3 éves és 3 év alatti gyermekek vannak, akikről a szüleik anyagi okokból nem képesek gondoskodni vagy gyermekbántalmazás áldozatai voltak.

A kisgyerekek tünetmentesek, a teszteket azután végezték el rajtuk, hogy csütörtökön az egyik dolgozó tesztje pozitív lett.

A kórház bejelentése szerint folyik az alkalmazottak szűrése, a fertőzött dolgozó pedig otthoni karanténba került. A kórházban az ellátás zavartalan, mert a gyermekotthon másik épületben van.

Kiemelt kép: The Yomiuri Shimbun / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik