Nagyvilág

Már a héten elkezdik embereken tesztelni a koronavírus elleni oltóanyagot Angliában

Oltóanyagot fejlesztett ki az Oxfordi Egyetem az új típusú koronavírus ellen, a vakcina emberi tesztelése a héten kezdődik – jelentette be kedden a brit egészségügyi miniszter.

Matt Hancock a Downing Streeten tartott szokásos napi kormányzati sajtótájékoztatón elmondta, hogy az oltóanyagot csütörtöktől kezdik kipróbálni önkéntes jelentkezőkön. Hozzátette: új oltóanyagok kidolgozása rendszerint éveket vesz igénybe, ám ezúttal néhány hónap alatt sikerült kifejleszteni a Covid-19 járványt okozó SARS-CoV-2 koronavírus elleni vakcinát. Hancock nem tett utalást arra, hogy az oltás mikortól lesz tömegesen alkalmazható, csak annyit mondott, a héten az oltóanyag próbaidőszaka kezdődik. Elmondta: az Oxfordi Egyetem mellett az egyik neves londoni kutatóegyetem, az Imperial College London is dolgozik a vakcina kifejlesztésén.

Annak, hogy mi lehetünk az első ország a világon, amelyik sikeres oltóanyagot fejleszt ki, olyan óriási előnyei vannak, hogy én ezért hajlandó vagyok mindent megadni

– fogalmazott keddi sajtótájékoztatóján a brit egészségügyi miniszter.

A kedden ismertetett legújabb statisztika szerint az elmúlt 24 órában a brit hatóságokhoz 823 olyan halálesetről érkezett bejelentés, amelyet a Covid-19 járvány okozott. Egy nappal korábban a brit kórházak 449, két napja 596, három napja 888 koronavírus-fertőzött beteg haláláról számoltak be. A nagy-britanniai adatok rendszeres közlésének kezdete óta az egy napon belüli halálesetek eddigi legmagasabb száma 980 volt; ezt március 9-én rögzítették.

Boris Johnson miniszterelnök, aki szintén átesett a Covid-19 betegségen és három napig intenzív osztályon is kezelték, továbbra is Chequersben, a brit kormányfők angliai pihenőhelyén lábadozik, és hivatalosan még nem állt munkába. A Downing Street szóvivőjének tájékoztatása szerint azonban kedden már telefonon beszélt Donald Trump amerikai elnökkel.

Képünk illusztráció: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik