Nagyvilág

Tusk: a nácik főjogásza büszke lenne Orbánra

Kovács Zoltán államtitkár szerint az Orbán-fóbia elhatalmasodott az Európai Néppárt elnökén is.

Az Euronews szerint tovább durvul az Orbán–Tusk-háború. Az Európai Néppárt (EPP) lengyel elnöke ismét nagyon keményen bírálta a magyar kormányfőt a Spiegelnek adott interjújában. A  kérdésre, demokráciának tartja-e még Magyarországot, Donald Tusk azt felelte, hogy Orbán Viktor már régóta vészhelyzeti eszközökkel kormányoz, az emberek félelmét – legyen szó akár migrációról, vírusról – hatalma kiépítésére használja, ami a demokrácia szellemiségével összeegyeztethetetlen, ha néhány intézkedés jogszerű is.

A történelem során sokszor láthattuk, hogy a politikusok a hatalmuk kiterjesztésére törvényeket használnak. Ez Németországban ismerős lehet. Biztos vagyok abban, hogy Carl Schmitt nagyon büszke lenne Orbán Viktorra.

Egy német lapban Tusk szavai különösen durva kritikának számítanak, hiszen Carl Schmitt nemcsak konzervatív jogtudós és a náci párt tagja volt, aktívan segítette a nácik legitimitásának megteremtését. 1934-ben a hatalomátvételről kifejtette, hogy a Führer a jog alapja, az antiszemita Nürnbergi Törvényeket a Szabadság Alkotmányának nevezte, írta az Euronews.

A lengyel politikus az interjúban kitért arra is, hogy a Fidesz elnöke azt hiszi, akinek többsége van, azt csinál, amit akar. Átalakítaná a Néppártot is, ezért ébernek kell lenni, mert a brexit és Donald Trump időszakában a demokráciáért vívott harc globális. Tusk ragaszkodik ahhoz, hogy a pártcsaládban még idén megpróbálják kizárni a Fideszt. Azt még nem tudni, ez mikor történhet meg, de addigra

meg kell győzni a néppárti kollégákat arról, hogy nem a szabadság és a biztonság között kell választanunk.

Tusk szerint valamelyest az egész EU sorsát is befolyásolja, mi lesz a magyar miniszterelnökkel, de az illiberális demokrácia biztos nem elfogadható a Néppárt többsége számára. Tusk arról is beszélt, hogy az EU is rámehet a válságra. Európa jövőjét ő a nagyobb összefogásban, kevesebb nacionalizmusban látja, a tagállamoknak nem szabad hagyni, hogy a mostani válság még jobban eltávolítsa őket egymástól.

Kovács Zoltán, a kormány nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára a Twitteren reagált a Tusk kritikájára, remeknek nevezte, hogy még mostani válság idején is találnak a Donald Tuskhoz hasonló orbánfóbiások időt és helyet Magyarország cséplésére.

A magyarországi felhatalmazási törvény elfogadása után Tusk és Orbán viszonya kifejezetten ellenségessé vált. Tusk egy internetes videóban a vírushoz hasonlította Orbán Viktort, aki a néppárti tagszervezetek vezetőinél fúrta az EPP elnökét, majd egy levélben megírta, hogy ilyen vitákra a járvány elleni küzdelem miatt nem ér rá.

Orbán a Néppártnak: Luxus most azon fantáziálni, más országnak mi a szándéka
Minden tisztelettel, de nekem erre nincs időm - írta a miniszterelnök.

Korábban egyébként a Le Monde Diplomatique magyar kiadásában is írtak arról, hogy „az Orbán-rezsim szellemi alapját tulajdonképpen a demokráciát és a liberalizmust elvető, a német katolicizmus intellektuális peremvidékén elhelyezkedő Carl Schmitt politikai teológiája és jogfilozófiája alkotja”.

Kiemelt kép: Donad Tusk / Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik