Nagyvilág koronavírus

Természetkorlátozások Amerikában: bezárt a Yellowstone

A közegészségügyi helyzet miatt mostantól határozatlan ideig nem fogad látogatókat a Yellowstone és a Grand Teton Nemzeti Park. De nem mindenhol zárták le a természetet Amerikában.

Amint a koronavírus-járvány az Amerikai Egyesült Államokban is megjelent, a nemzeti parkok igazgatósága országszerte limitálta a természetvédelmi területekhez való nyilvános hozzáférés lehetőségét – tudósít a CNN. A járványügyi helyzet súlyosbodásával azonban a nemzeti parkok környezetében élők aggályaikat fejezték ki, hogy amennyiben a kirándulóhelyek továbbra is nyitva maradnak, a rengeteg látogató miatt a betegség terjedése még jobban felgyorsulhat. A Yellowstone és a Teton Nemzeti Parkokat üzemeltető szervezet ezért – figyelembe véve a helyiek aggodalmait – most a bezárás mellett döntött.

Az USA első nemzeti parkja, a Yellowstone négymillió, a Grand Teton pedig közel három és fél millió látogatót vonz évente. És bár az Egyesült Államok területén összesen 419 természetvédelmi terület van, ezeket tavaly 327 millióan keresték fel, a Yellowstone és a Teton példáját egyelőre nem követik mindenhol. A Rocky Mountain és a Yosemite Nemzeti Park például zárva van, máshol csak néhány kirándulóhely maradt látogatható, ám további parkok egyelőre szabadon felkereshetők.

Bár a legtöbb nemzeti parkba nincs belépőjegy, a látogatók jelentős mértékben támogatják a helyi gazdaságot a szálláshelyek, éttermek igénybevételével. Mivel a leglátogatottabb kirándulóhelyek Észak-Karolinában vannak, a korlátozások várhatóan ebben az államban fogják a legnagyobb gazdasági visszaesést okozni – áll a CNN cikkében.

Magyarországon a járványügyi veszélyhelyzet feloldásáig mind a tíz nemzeti parkban zárva tartanak a bemutatóhelyek, szálláshelyek és erdei iskolák – ez olvasható valamennyi intézmény honlapján. Átmenetileg nem fogadnak látogatókat például az aggteleki barlangok, a Kiskunsági Nemzeti Parkban elmaradnak a túzokleső túrák, zárva tart a Hortobágyi Madárkórház. És bár a helyszínek nem látogathatók, és a programok elmaradnak, a környezeti nevelési tevékenység zavartalanul folyik: a Bükki Nemzeti Park például honlapján és a Facebook-oldalán folyamatosan tesz közzé természetismereti feladatokat, ezzel  segítve az otthoni tanulást.

Kiemelt kép: Ann Ronan Picture Library / Photo12 via AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik