Nagyvilág koronavírus

Akár félmillió forintnyi eurót kapnak az osztrák kis- és egyéni vállalkozók

Akár 1500 eurónyi — tehát nagyjából 525 ezer forintnyi — állami segítséget kaphatnak az osztrák kisvállalkozók, egyéni vállalkozók, szabadúszók és nonprofit szervezetek — írta meg a Kronen Zeitung. A vállalkozások az úgynevezett nehézségi alapból kapnak gyorssegélyt, az igénylő lapokat péntektől online nyújthatják be. A segítséget a kereskedelmi kamarákon keresztül juttatják el az érintettekhez, de ehhez nem kell kamarai tagnak lenni.

A pontos szabályozást szerdán közlik, ami viszont már biztos, hogy a pénzt nem kell visszafizetni és egy nagyobb állami segítség első részletéről van szó. A segítséget minden olyan hónapban megkapják az érintettek, amikor nem tudnak üzleti tevékenységet folytatni. A segítség sávos lesz, a legfelső sáv 1500 euró lehet, azonban olyanok is lesznek, akik jóval kevesebb, mint havi 1000 euróhoz jutnak.

A lap szerint jelenleg több mint egymilliárd euró áll rendelkezésre az érintett kisvállalkozások megsegítésére. A többi kis- és középvállalkozás a sürgősségi alapból kaphat segítséget, az igénylés jövő héten kezdődik, de ezek esetében inkább állami kölcsönökről, illetve a közszektor által nyújtott garanciákról van szó. A sürgősségi alapba 15 milliárd eurót tettek, de az osztrák kormány szerint amennyiben szükséges, az alapok újratölthetőek.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik