Közélet koronavírus

Koronavírus: újabb könnyítések a hiteleseknek

Újabb rendelet jelent meg a Magyar Közlönyben a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítéséhez  szükséges fizetési moratórium részletszabályairól.

Az Orbán Viktor által aláírt rendelet szerint a moratóriummal élő ügyfeleknek a fizetés újraindulásakor, január 1-jétől a hitel eredeti törlesztőrészletének nagysága nem növekedhet. A futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy a törlesztőrészlet nagysága a futamidő időtartama alatt változatlan.

A kormány a kedvezményes hitelek körét a munkáltatói kölcsönökkel, illetve azt a Nemzeti Eszközkezelő Programra is kiterjesztette.

2020. december 31-ig a munkavállalónak se a kölcsön összegét, sem annak kamatát nem kell visszafizetnie munkáltatójának, írta az MTI. A Nemzeti Eszközkezelő Programban résztvevői is fizetési halasztást kapnak, és a cég – a nem fizetés miatt – nem mondhatja fel a bérleti szerződést.

Korábban a jegybank a hitelek törlesztési moratóriumával kapcsolatban azt javasolta a bankoknak, hogy az év végéig felhalmozódó kamattartozást a meghosszabbított futamidő egészére lineárisan osszák szét, vagyis ne tőkésítsék azt.

Az MNB becslése szerint a lakossági hitellel rendelkezők 80 százaléka él a moratórium lehetőségével, ami mintegy 40 milliárd forint bevételkiesést okoz, figyelembe véve, hogy az érintett tőke és kamatrész mintegy 3600 milliárd forintot tesz ki, amiből 450 milliárd a kamat.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik