Nagyvilág koronavírus

A felhatalmazási törvényről cikkezik a Guardian és a Bloomberg is

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a német Süddeutsche Zeitung szerint a magyar felhatalmazási törvény példa lehet arra, hogyan árthat a jogállamnak a vírus.

Angol nyelvterületen is téma a kormány jogköreit kiterjesztő fideszes javaslat. A Bloomberg arról számol be, hogy az Orbán-kormány határidő megjelölése nélkül kér felhatalmazást a rendeleti kormányzásra. Mint írják:

Az információk terjedésének megfékezésére szolgáló lépést az ellenzék és a független médiumok kritikája követte, miszerint a kabinet a válságkommunikációban visszatart részleteket és következetlenségeket.

A Guardian is beszámolt a kormányzati kezdeményezésről, magyarázó cikkükben kitérnek rá, hogy míg a kormány szerint a felhatalmazási törvény a koronavírus-járványra adott válasz, addig a kritikusok szerint a határidő nélküli felhatalmazás szabad utat enged a hatalommal való visszaélés előtt. A lapnak Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke arról beszélt, hogy egy demokráciában a kormány semmire sem kaphatna korlátlan felhatalmazást, a mostani előterjesztés viszont éppen ezt tenné.

Az elmúlt 10 év elegendő bizonyítékként szolgált arra, hogy a ha lehetőségük adódik, a magyar kormány kihasznál és visszaél azokkal a lehetőségekkel, amelyek gyengítik a hatalmának ellenőrzésére szolgáló intézményeket 

— idézi a lap a magyar Political Capitalt. A Guardian feleveníti Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár szavait is, aki szerint a törvény határidejének hiányát az indokolja, hogy a parlamenti képviselők közül túlságosan sokan megbetegedhetnek ahhoz, hogy a törvényhozás működni tudjon. A szabad médiára fenyegető veszélyt elfogultnak és túlzónak nevezte.

Kiemelt kép: Bloomberg

Ajánlott videó

Olvasói sztorik