Nagyvilág koronavírus

Német lap: Orbán a felhatalmazási törvénnyel saját hatalmának kiterjesztésébe fogott

A német Süddeutsche Zeitung szerint egyre több kormány használja ki a koronavírus okozta vészhelyzetet annak érdekében, hogy hosszú távon nagyobb hatalomra tegyenek szert.

Mindenekelőtt Magyarországon igaz ez, ahol Orbán Viktor már régen megszüntette a jogállamiságot

— írják, hozzátéve: az Egyesült Királyságban és Izraelben is megfigyelhetően a jogállamiság leépítésére utaló tendenciák.

Orbán Viktor gyorsan cselekszik. Magyarország miniszterelnöke már régen rendkívüli helyzetet hirdetett a koronavírus elleni küzdelem jegyében, a határokat lezárták és most hatalma bővítésébe fogott. Egy új törvény lehetővé tenné számára, hogy a veszély elhárítása érdekében akár korlátlan ideig rendeletekkel kormányozzon. Ez példa lehet arra, hogy egy vírus még a jogállamiságot is megsértheti, Orbán pedig ebben a vétségben nincs egyedül

— fogalmaz a cikk, amely kitér arra is, hogy  Lengyelországban és Izraelben a kormányok szintén nagyobb hatalomra törekszenek, Nagy-Britanniában pedig egy sürgősségi rendelet szült vitákat hatalom esetleges elmozdulásáról, természetesen a kormány javára.

Tehát a válság egyszersmind lehetőség a hatalom és az ellenőrzés kiterjesztésére

— magyarázzák, majd kitérnek a felhatalmazási törvény részleteire. Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a péntek este beterjesztett törvényjavaslat akár korlátlanul lehetővé tenné, hogy a kormány úgynevezett rendeleti úton vezesse az országot, a parlament kiiktatásával. Hozzáteszik: az ellenzék „Orbán királyságot” és „diktatórikus körülményeket” emleget. A tervezetet a héten elsőzör bocsátják szavazásra, Orbán kormányának pedig kétharmados többsége van a parlamentben. Hozzáteszik:

Az ellenzék szerint aggodalomra ad okot a jogalkotási csomagban el1őirányzott büntetőjogi változás, amely legfeljebb öt év börtönbüntetést ír elő a koronavírussal kapcsolatos “hamis hírek” terjesztéséért. Ezt fel lehet használni az ország utolsó szabad médiumainak elnyomására és a kormányzati intézkedéseket érintő kritikák elhallgattatására.

Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Ajánlott videó

Olvasói sztorik