Nagyvilág koronavírus

Észak-Korea a tűzzel játszik, ha hazudik a koronavírusról

Kim Dzsongun mindenáron meg akarja mutatni, hogy kontroll alatt tartja a kialakult helyzetet, és képes megvédeni a népét egy pusztító járványtól. Csakhogy ez a gyakorlatban nincs így.

Észak-Korea továbbra is azon kevés ország közé tartozik a világon, ahol állítólag nem jelent még meg a koronavírus. A járvány kitörése óta a rezsim többször is arról adott hírt, hogy egyetlen olyan teszt sem lett pozitív, amit náluk végeztek el.

Kim Dzsongun hangzatos kijelentéseivel csupán annyi a probléma, hogy nem túl hihetőek. Észak-Koreát Kína és Dél-Korea határolja, amelyek a legsúlyosabban érintett országok közé tartoznak, és bár a diktatúra már a fertőzés felbukkanása előtt is rendkívül elzártan működött, mégis nehéz elképzelni, hogy nem jutott be a területre a vírus.

Az észak-koreai rezsimnek van egy olyan sajátossága, hogy szeret hazudni a külvilág felé. Akár van, akár nincs koronavírusos beteg az országban, Kim Dzsongun jó színben akar feltűnni nemcsak a saját népe, hanem a külvilág előtt is. Mindenáron demonstrálni akarja, hogy kontroll alatt tartja a kialakult helyzetet, és képes megvédeni az embereket egy pusztító járványtól annak ellenére is, hogy évtizedek óta mélyrepülésben van a gazdaság a nemzetközi szankciók miatt.

Phenjan azt kommunikálja, pajzsot állított a koronavírus elé azzal, hogy aktívan harcol a nemzet túléléséért. Lezárták a határaikat, bezárták az iskolákat, megszakították a kereskedelmet legjelentősebb partnerükkel, Kínával, a külföldi diplomatáknak karantént írtak elő. Ezzel egy időben azzal kérkednek, hogy a teljes izoláció most megmenti őket a pusztulástól.

Arra valóban kevés esély van, hogy a fegyveresek által védett dél-koreai határon vagy a szigorúan ellenőrzött kínai átkelőkön bárki is bevitte volna a vírust Észak-Koreába, mert eleve kevés külföldit engednek be magukhoz. Ugyanakkor a feketepiaci kereskedők hosszú ideje jelen vannak a térségben, ők könnyen potenciális hordozók lehettek.

Az Amerikai Egyesült Államok ugyanakkor biztos abban, hogy ezt a járványt Észak-Korea sem ússza meg, aminek az egyik jele az, hogy az elmúlt hetekben szokatlanul alacsony volt a katonai aktivitás az országban. Amerikai megfigyelők szerint 24 napig egyetlen harci géppel sem szálltak fel, amire emberemlékezet óta nem volt példa.

Jung H. Pak, a CIA korábbi elemzője, Észak-Korea-szakértő az amerikai sajtónak úgy fogalmazott,

teljességgel lehetetlen, hogy Észak-Koreában egyetlen koronavírussal diagnosztizált beteg se legyen.

A dél-koreai egyesítési minisztérium február végén arról adott tájékoztatást, hogy Phenjan 141 gyanús esetnél végzett el tesztet, erről be is számoltak az Egészségügyi Világszervezetnél, de mindegyik negatív lett. A dél-koreai sajtó viszont meg nem nevezett forrásokra hivatkozva egybehangzóan azt írta, hogy a fertőzés megjelent Észak-Koreában, sőt, már több halálos áldozatot is követelt.

Szintén intő jel, hogy Kim Dzsongun kedden ünnepélyesen letette egy új kórház alapkövét, beszédében pedig elismerte, hogy az országban nincs elég modern egészségügyi intézmény, és azonnali változást ígért. Arra vonatkozóan nincs információ, vajon a koronavírus miatt van-e szükség egy új kórház felhúzására, de szakértők szerint nem valószínű, hogy ez véletlen egybeesés lenne.

Érdekes továbbá az is, hogy Kim Dzsongun március elején levelet írt a dél-koreai elnöknek, amelyben részvétét nyilvánította neki a koronavírus-járvány miatt. Tette mindezt egy nappal azután, hogy a húga nyíltan kritizálta Szöult. Ennek pedig valószínűleg az lehetett az oka, hogy a diktátor nem akarta veszélybe sodorni a diplomáciai kapcsolatot a szomszéddal, ha esetleg segélycsomagokra vagy tesztekre lenne szüksége a járvány idején.

Az ellentmondásos hírektől függetlenül egy valami készpénznek vehető: ha a vírus elkezd terjedni Észak-Koreában, az olyan pusztítást végezhet, mint talán sehol máshol. A rezsimnek nincs kapcsolata a külvilággal, az egészségügyi infrastruktúra enyhén szólva sem kifogástalan, ráadásul a lakosság 40 százaléka súlyosan alultáplált, az emberek emiatt különösen veszélyeztetettek.

És ha Kim Dzsongun adott esetben be is ismerné a vírus felbukkanását és elterjedését, valószínűleg túl későn tenné, amikor már nem lehetne megfékezni egy súlyos járványt.

Kiemelt kép: Kim Won Jin / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik