Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

Ma kiderül, hogy meg lehet-e állítani Bernie Sanders menetelését

Elérkezett a Demokrata Párt előválasztásának legfontosabb napja, a szuperkedd, amikor egyszerre 14 amerikai államban dönthetnek a szavazók arról, kit szeretnének elnökjelöltként indítani az újraválasztására készülő Donald Trump ellen. Még sokan vannak versenyben, de igazából már kétszereplősre redukálódott a küzdelem.

Most indul csak be igazán a demokrata előválasztás. Eljött a szuperkedd, amikor egyszerre 14 amerikai államban dönthetnek a Demokrata Párt szavazói arról, kit szeretnének elnökjelöltként indítani az újraválasztására készülő Donald Trump ellen a novemberi elnökválasztáson.

A tét nagy. Az elnökjelölt személyéről hivatalosan a nyáron tartandó elnökjelölő gyűlésen döntenek az egyes államokból érkezett delegáltak, akik az előválasztásokon voksoló választók döntése alapján szavaznak az elnökjelöltre. A győzelemhez 1991 delegált szavazata szükséges, és mai szuperkedden 1357 delegált sorsáról dönthetnek a demokrata választók.

De nem csak a tét nagy, hanem a bizonytalanság is. Négy nappal ezelőtt még úgy tűnt, ez lesz az a nap, amikor a párt balszárnyát képviselő Bernie Sanders megállíthatatlanná válik, és annyi delegáltat gyűjt össze, hogy szinte biztosra vehető lesz a végső győzelme. Ám a Dél-Karolinában megtartott szombati előválasztás mindent megváltoztatott.

A mérsékelt szárny feltámadása

Dél-Karolinában ugyanis meglepően nagy győzelmet aratott a korábban nagy esélyesként számon tartott, de az első három előválasztáson csúfosan leszereplő Joe Biden, Barack Obama egykori alelnöke, aki főleg a fekete szavazók támogatásának köszönhetően magabiztosan verte Sanderst, és ez a győzelem új lendületet adott a kampányának.

Pár nappal ezelőtt a sajtó és a véleményvezérek arról beszéltek, hogy ennek a kampánynak vége, de ehhez Dél-Karolinának is volt egy-két szava. És holnap Texasnak, Minnesotának és a többi szuperkeddi államnak is lesz pár szava

jelentette ki Biden hétfőn a texasi Dallasban tartott kampányrendezvényén, ahol először az elnökválasztási kampánya alatt egy igazán lelkes, a győzelem lehetőségét megérző tömeg fogadta.

Joe Biden. Fotó: Jim Watson / AFP

Látva a dél-karolinai siker mértékét, a Biden esélyeiben bizonytalan választók most elkezdtek mögé állni, csakúgy, mint a nagypénzű támogatók és a Demokrata Párt mérsékelt szárnyát képviselő tisztségviselők és politikusok is.

Biden esélyeit növeli, hogy a dél-karolinai előválasztást követően gyorsan kiszállt a versenyből a középutas, pragmatikus politikát képviselő Pete Buttigieg és Amy Klobuchar, akik nem csak visszaléptek, de gyorsan, még a szuperkedd előtt beálltak Biden mögé. Szó szerint: mindketten ott voltak a korábbi alelnök dallasi kampányrendezvényén, hogy támogassák Bident.

Buttigieg azzal magyarázta visszalépését, hogy ez volt a felelősségteljes döntés, mert figyelembe kellett vennie, milyen hatása lenne, ha továbbra is bent maradna a versenyben. Azzal ugyanis megosztaná a mérsékelt szavazókat, és ezzel csak Sanders esélyeit növelné. Ahogy azt Sean Shaw, a Buttigieg-kampány vezető fekete támogatója kijelentette:

Pete meg akarja állítani Sanderst. Ez nem róla szól, hanem az ország jövőjéről, és az elnökjelöltségről.

Hasonlóan nyilatkozott Amy Klobuchar is, aki hétfőn jelentette be, hogy kiszáll a versenyből, és Bident támogatja. Minnesota állam szenátora a munkatársainak elmondta, minél hamarabb be akart állni Biden mögé, mert attól tart, hogy Trump nagyon megverné Sanderst, amennyiben a vermonti szenátor lenne a Demokrata Párt elnökjelöltje.

Sanders: Retteg az elit

Közben a vermonti szenátor a minnesotai St Paul városában tartott kampányrendezvényén dicsérte Buttigieg és Klobuchar kampányát, és támogatóit arra kérte, csatlakozzanak a mozgalmához, és szavazzanak rá.

Amy és Pete több millió támogatójának (azt üzenem): az ajtóm nyitva áll, gyertek be.

Sanders vasárnap már Kaliforniában volt, ahol két kampányrendezvényén összesen nagyjából 25 ezer lelkes támogatója jelent meg, hogy támogassák jelöltségét.

Az előrejelzések szerint Sanders nagyon jól áll Kaliforniában, ahol 415 delegált sorsáról döntenek a választók, és kampánya komoly erőforrásokat mozgósított, hogy a lehető legtöbbet nyerjék meg. Egy Los Angelesben tartott eseményen több mint tízezer rajongója előtt kijelentette:

A segítségetekkel meg fogjuk nyerni a demokrata előválasztást itt, Kaliforniában. A segítségetekkel el fogjuk nyerni a demokrata elnökjelöltséget. És a segítségetekkel le fogjuk győzni a modern amerikai történelem legveszélyesebb elnökét.

A Sanders-kampány szerint a vermonti szenátornak van a legnagyobb esélye, hogy megverje Donald Trumpot az elnökválasztáson, mert képes megszólítani a Trumpot győzelemre segítő fehér munkásréteget, és merész programja lelkes választók tömegeit fogja rávenni arra, hogy rá szavazzanak az elnökválasztáson.

Sanders a Demokrata Párt mérsékelt szárnyának összefogását sem hagyta szó nélkül. Hétfőn, egy újságírókkal folytatott beszélgetésen kijelentette:

Komoly harc van Bernie Sanders megállítására, ez senkinek sem titok ebben a szobában. A vállalati elit összeáll. A pártelit összeáll, és igyekeznek mindent megtenni. Kezdenek nagyon idegesek lenni, hogy a munkásemberek szembeszállnak velük.

Mire lesz elég Bloomberg félmilliárdja?

Bár a szuperkedd Biden és Sanders párharcáról szól, rajtuk kívül még versenyben van a tavaly nagy esélyesnek tűnő, ám mostanra jelentősen visszaesett liberális ikon, Elizabeth Warren is, de a massachusettsi szenátort már senki sem tartja számon igazán komoly jelöltként. Az igazán nagy kérdés, hogy milyen eredményt ér el Michael Bloomberg, aki pont Bidentől vonhat el szavazatokat.

Mike Bloomberg, Pete Buttigieg, Elizabeth Warren, Bernie Sanders, Joe Biden, Amy Klobuchar és Tom Steyer. Fotó: Logan Cyrus / AFP

Az Egyesült Államok, és egyben a világ egyik leggazdagabb embere, New York egykori polgármestere eddig már több mint 500 millió dollárt, azaz nagyjából 150 milliárd forintot költött el elnökválasztási kampányára, és most lesz az első alkalom, amikor kiderül, hogy ezzel mennyi szavazatot tud szerezni.

Bloomberg nem vett részt az eddig megtartott előválasztásokon, és mindent a szuperkeddre tett fel, arra számítva, hogy Biden mostanra teljesen visszaesik, és ő lesz a párt mérsékelt szárnyának megmentője. A jelöltek televíziós vitáin nyújtott rossz teljesítménye azonban kétségeket ébresztett az őt támogató választók körében, akik ezért inkább Bident tartják esélyesebbnek.

Az is nagy kérdés, hogy Bloomberg visszalép-e, egyúttal kiáll-e Biden mellett, hogy segítsen megállítani Sanders szárnyalását. A New York-i milliárdos ugyan hétfőn azt nyilatkozta, nyerni szállt be a versenybe, és jelezte, hogy kész kitartani egészen a nyári elnökjelölő gyűlésig, a Politico információi szerint már zajlanak a tárgyalások Bloomberg esetleges visszalépéséről Biden javára.

Ezt erősíti a kampányhirdetéseket figyelő Advertising Analytics adata, amely szerint a Bloomberg-kampány nem foglalt le hirdetési helyeket a szuperkedd utáni időszakra. Ahogy azt a Bident támogató független kampányszervezet, a Unite the Country kijelentette:

Bloomberg polgármesternek hamarosan el kell döntenie, azt akarja-e, hogy ő legyen az oka annak, ha Sanders lesz a párt elnökjelöltje.

Kiemelt kép: Zach Gibson/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik