Nagyvilág

Az RMDSZ megbuktatná az Orban-kormányt

A miniszterelnök is elismerte, kissé megszegték a velük kötött egyezséget

Az RMDSZ nem támogatja a kétfordulós polgármester-választást, mert azzal csökkenhet a magyar közösség képviselete, ráadásul úgy véli, a választások előtt pár hónappal nem lehet változtatni a szabályokon. Ezért támogatni fogja a bizalmatlansági indítványt a kormány ellen, amely bejelentette, ismét kétfordulós választást akar, írja a Transindex, idézve Cseke Péter szenátort, aki szerint az a tanulság, ami számukra nem új, hogy

Romániában a megállapodásokat nagyon könnyen fel lehet rúgni.

A szenátor azt mondta, az előrehozott választásokat továbbra is támogatják, ha a bizalmatlansági indítvánnyal elérik Ludovic Orban lemondását, akkor ez lenne az első lépés.

A kormány úgynevezett kormányzati felelősségvállalással akarja bevezetni a kétfordulós polgármester-választást, amit csak úgy akadályozhat meg a parlament, ha a kormányt megbuktatja.

Orban: „kissé” megszegtük az alkut

A szociáldemokraták már jelezték, készek a bizalmatlansági indítványra, amit az RMDSZ is megszavaz. A Maszol.ro szerint Kelemen Hunor elnök azt mondta, nincs harag, ha a kormány meg is bukik, valószínűleg újra a Nemzeti Liberális Párt alakít  kormányt, de az RMDSZ nem szándékozik kormányra kerülni.

Ludovic Orban egyébként elismerte, a kormány a kétfordulós polgármester-választás ügyében „kissé megszegte az RMDSZ-szel kötött egyezséget”.

A miniszterelnök ugyanakkor vitatta, hogy ez kedvezőtlen lenne a magyar jelölteknek, szerinte például nem biztos, hogy egy jó magyar és egy szociáldemokrata jelölt közül a második fordulóban „pusztán etnikai megfontolásokból” a PSD jelöltjére szavaznának. A PSD-nek ugyanakkor két rossz közül kell választania: vagy kétfordulós polgármester-választás lesz, vagy lerövidítik saját mandátumukat – tette hozzá.

A távirati iroda korábban azt írta, a román elnök támogatja a kormány döntését, Klaus Iohannis a parlament rendkívüli ülésszakának összehívását kezdeményezi, hogy bejelenthessék a kétfordulós polgármester-választás bevezetését, ami szerinte nem ütközik semmilyen jogszabályba. Az alkotmánybíróság korábban ugyanakkor meghiúsította a választási törvény ilyen  módosítását és a Velencei Bizottság is azt ajánlotta, hogy tartózkodjanak a rendszer módosításától a választások előtti utolsó évben.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Ajánlott videó

Olvasói sztorik