Nagyvilág

Egy hónapig mostam az agyam a kínai propagandával

Egy hónapig követtem a Kínai Kommunista Párt lapjának Twitter-oldalát, hogy lássam, milyennek akarják eladni az országot a külföldi közönségnek. Volt valami, amivel megvettek.

Kína a világ legcsodálatosabb helye, ahol megállíthatatlanul dübörög a gazdaság, lélegzetelállító a fejlődés, a bölcs vezető pedig fáradhatatlanul dolgozik az országért, ami a teli van segítőkész, tehetséges kisemberekkel, fantasztikus látnivalókkal, az idillbe egyedül az utcákon tomboló erőszakos hongkongi csőcselék rondít bele. A Kínán kívüli világ pedig veszélyes: tele van katasztrófákkal, tömegmészárlásokkal, korrupt vezetőkkel és erőszakos zavargásokkal.

Ezt a képet próbálja eladni magáról a külföldi közönségnek a kínai propagandagépezet, ironikus módon olyan eszközöket használva erre, amik Kínában tiltva vannak. Mint a Twitter.

A kínai kormány a kétezres évek elején nemzetbiztonsági kérdésként kezelt globális propagandahadjáratot indított, egészpályás letámadással igyekezve megváltoztatni a külföldiek véleményét az országról. A Kínai Kommunista Párt központi irányításával zajló háborúra több milliárd dollárt költenek, Afrikától Dél-Amerikáig megjelentek a CCTV és a CGTN kínai televíziók, a Xinhua állami hírügynökség egymás után nyitja külföldi irodáit, a China Daily című angol nyelvű állami lap pedig olyan nagynevű nyugati újságokban vásárol magának megjelenést, mint a New York Times és a Wall Street Journal.

A propagandához külföldi újságírókat is magukhoz édesgettek magas fizetésekkel, akik közül ugyan egy idő után többen kiléptek, mert nem tudták elviselni a kormányzati beleszólást a munkájukba, de így is vannak elegen, akik elvégzik a munkát.

A harctér: a Twitter

Hogy megtudjam, hogy milyen képet szeretnének kialakítani magukról a világban, november közepétől egy hónapon át követtem a Kínai Kommunista Párt lapja, a Zsenmin Zsipao (magyarul nagyjából: Néplap) angol nyelvű kiadása, a People’s Daily, China Twitter-oldalát. Az már pár nap után nyilvánvalóvá vált, hogy a hétmillió követővel rendelkező közösségi oldalon az időnkénti bányabaleseteket, földrengéseket és baleseteket leszámítva semmi olyan hír nem jelenhet meg, ami a legkisebb mértékben is rossz fényben tünteti fel az országot. Az egyetlen dolog, ami a pártvezetés számára kínos, mégis kimerítően foglalkoztak vele, az a hongkongi tüntetéssorozat, amit azonban értelemszerűen nem a demokráciára vágyó hongkongiak tiltakozásaként, hanem egy „erőszakos csőcselék” rombolásaként mutattak be.

Hongkong

Ha valaki csak a People’s Daily beszámolói alapján ítélné meg a hongkongi tüntetőket, a legcsekélyebb szimpátiát sem érezné irántuk, hiszen az interpretáció szerint külföldi befolyás alatt álló, ukrán neonácikkal együttműködő radikális zavargók, akik semmi mást nem csinálnak, csak rombolnak, gyújtogatnak és gyilkolnak.

Az erőszakos tüntetéseken tűzbombákkal, nyilakkal és téglákkal támadnak a rendőr őreire, veszélyes vegyi anyagokat lopnak egyetemi laboratóriumokból, és a hongkongi emberek életét veszélyeztető halálos fegyvereket halmoznak fel.

Szerencsére a rendőrség a helyén van, és mindent megtesz, hogy megvédje a hongkongi embereket a műszaki egyetemet fegyvergyárrá és szeméthalommá változtató csőcselék tombolásától. Az egyetemen történt káoszt a rendőrök igyekeztek békésen megoldani, de készek megvédeni a várost: fél év alatt több mint hatezer embert vettek őrizetbe, a 40 százalékuk diák volt. És bár több mint tízezer könnygázgránátot lőttek ki a tüntetőkre, valójában sokkal visszafogottabbak voltak, mint a világ összes többi rendőrsége lenne egy hasonló helyzetben.

A zavargások közben tönkreteszik Hongkongot. A GDP majdnem három százalékkal csökkent, az iskolákban fel kellett függeszteni az oktatást, az egyetemek romokban, a munkanélküliség évek óta nem látott mértékre nőtt, a turisták száma majdnem 50 százalékkal csökkent, a rablásoké viszont majdnem ennyivel nőtt. A hongkongi repülőtér forgalma több mint tíz éve nem csökkent ekkorát.

Nem csoda, hogy az emberek egyáltalán nem támogatják a zavargásokat, és igyekeznek rendet teremteni, például azzal, hogy teljesen önként lebontják a tüntetők által felállított barikádokat, miközben a maszkos zavargók téglákkal verik agyon a barikádbontó hongkongi állampolgárokat és felgyújtják őket.

Ennek ellenére a kormányzat megtartja az önkormányzati választásokat, ahol rekordokat döntött a részvételi arány, erről négy Twitter-üzenetben is beszámolt a People’s Daily.

Arról persze már nem közöltek semmit, hogy mi lett az eredmény. A választásokon ugyanis hatalmas győzelmet arattak a demokráciapárti jelöltek, világosan jelezve, hogy a hongkongiak a tüntetők pártján állnak. És persze az sem jelent meg a Twitter-oldalon, amikor nagyjából egymillió ember vonult utcára, hogy megemlékezzen a hat hónapja tartó tüntetéssorozat kezdetéről.

Fejlődés

A  Kína Kommunista Párt legfontosabb üzenete a világnak, hogy csodáljátok, milyen nagyszerű fejlődésben van az ország. A People’s Daily Twitter-oldalán egymást érik a hírek arról, hogy a gazdasági mutatók javulnak, a technológiai fejlődés lenyűgöző, a szegénység lassan ismeretlen fogalom, csakúgy, mint a környezetszennyezés, és ha Kínán múlna, a klímaváltozás is leállna lassan.

Kínában minden növekszik. Túlszárnyalva a várakozásokat majdnem 18 millió városi munkahelyet teremtettek, nőtt a külföldi befektetések nagysága, az áramfogyasztás (a gazdasági fejlődés fokmérője), a nyersacél felhasználás, az állami cégek profitja, a belföldi teherforgalom, a külföldi kereskedelem, a napelemexport, a gabonaexport pedig rekordot ért el. Közben egymás után adják át a szupergyorsvasút-vonalakat az országban, hosszuk az év végére eléri a 35 ezer kilométert, a 139 ezer kilométernyi vasútvonalon belül, amivel elsők a világon.

Emellett megtudhattuk, hogy az év végére minden város és nagyobb falu elérhető aszfaltúton, Peking a harmadik kínai város, ahol közutakon tesztelik az önvezető autókat, és a polgári repülési szektor is folyamatosan bővül, méghozzá magas biztonsági mutatókkal. A hadiipar pedig csak úgy ontja magából a páncélozott járműveket, tankokat és harci robotokat.

Kína már annyira fejlett, hogy az űrkutatásban is nagy szerepet vállal. Egymás után lövik fel a műholdakat (az első etióp műholdat Kínából lőtték fel), űrteleszkópokat telepítenek lakható bolygók után kutatva, 2022-re elkészülnek űrállomásukkal és űrbe telepített naperőműt terveznek. Közben holdjárójuk rekordot döntött azzal, hogy már 11 hónapja működik a Holdon.

Emellett Kínában az első hazai gyártású repülőgép-hordozó hajót átadták a hadseregnek, megvolt a hazai gyártású önjáró teherhajó első útja, átadták az első elektromos meghajtású utasszállító hajót és az első önműködő kikötőt, jövőre pedig elkészül a Marianna-árok mélyére merülő tengeralattjáró is. És nagyon büszkék a kínai jégtörő hajóikra: szinte minden másnap közölték, éppen merre járnak.

Az ország jól áll a fejlett technológiák alkalmazásban is: Kínában van a legtöbb szuperszámítógép, a mesterséges intelligencia piaca 4 év múlva eléri a 11,9 milliárd dollárt, és már 130 ezer 5G-s átjátszó tornyot telepítettek, sőt már a lebegő mágnesvasutakon is működik az 5G-s mobilrendszer. A fejlődés pedig csak folytatódni fog a jövőben, hiszen a kínai diákok a legjobbak olvasásban, matematikában és egyéb tudományokban.

A gazdasági fejlődés azonban nem a természet kárára történik. Az országban csökkent a szén-dioxid-kibocsátás a GDP-hez viszonyítva, a rizsföldeken az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsájtása 70 százalékkal csökkent, közelebb kerültek a fúziós erőműhöz, és egyre több veszélyeztetett állatfajt lehet látni a vadonban, miközben az erdők nagysága csak növekszik.

Mindez persze csakis a kínai vezetésnek és különösen Hszi Csin-ping elnöknek köszönhető, aki fáradhatatlanul dolgozik az országért.

Éljen a párt!

A kommunista párt nagy erőveszítéseket tesz azért, hogy eltörölje a szegénységet. Vidéken több mint tízmillió embert emelnek ki a szegénységből, és a kormánynak köszönhetően az ország szegényeinek 95 százaléka lerázza magáról a szegénységet idén.

Közben a kormány bűnbandák elleni hadjáratban több mint 50 ezer embert tartóztattak le, és kenőpénzeket elfogadó tisztségviselőket ítélnek el a bíróságokon. A korrupció elleni küzdelmet annyira komolyan veszik, hogy életfogytig tartó börtönbüntetéseket, sőt halálbüntetéseket osztogatnak vesztegetésekért.

Az ország vezetése sokat tesz gyógyszerbiztonságért, a gyógyszerárak csökkentéséért, biztonságosabbá teszik a védőoltásokat, és küzdenek a HIV-fertőzöttekkel szembeni diszkrimináció ellen.

A környezetvédelem különösen fontos a pártnak: küzd a globális felmelegedés ellen, védi a veszélyeztetett állatfajokat, harcol az állatcsempészek ellen, védi a szibériai tigriseket. Emellett illegális szemétlerakókat semmisítenek meg, Pekingben kötelező szelektív hulladékgyűjtést vezetnek be, és döntéseiknek köszönhetően csökkent a talajerózió a Jangce mentén.

Mindeközben Kína bölcs elnöke fáradhatatlanul dolgozik az országért. Hszi Csin-ping rajta tartja a szemét hongkongi helyzeten, miközben ügyel a katasztrófavédelem modernizálására, reformokat sürget, odafigyel a hadsereg fejlesztésére, valamint cikkeket ír közgazdaságról, és arról, hogyan lehet fejleszteni a kínai típusú szocialista államot és jogrendszert.

Emellett a kínai külpolitikában is nagy szerepet vállal: egy hónap alatt találkozott Suriname és Mikronézia elnökével, az Egységes Oroszország párt küldöttségével, a Nemzetközi Valutaalap vezetőjével és Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszterrel, és beszélt Albánia elnökével is. Vlagyimir Putyin orosz elnökkel pedig átadta a két országot összekötő gázvezetéket. És közben még arra is volt ideje, hogy személyesen tekintse meg az első kínai repülőgép-hordozó átadását.

Ha ez nem lenne elég arra, hogy meggyőzzék az embereket arról, milyen jó dolog Kínában élni, a People’s Daily folyamatosan emlékeztet arra, milyen kaotikus és veszélyes hely a világ az ország határain kívül.

Veszélyes külvilág

Amikor valamilyen külföldön történt esemény bekerül az oldalra, az szinte biztosan baleset, katasztrófa, tömegmészárlás vagy zavargás. Ha egy ország megjelenik a People’s Daily  Twitter-oldalán, lakói biztosak lehetnek benne, hogy valami nagyon rossz dolog történt náluk.

Egy hónap alatt volt házrobbanás Németországban, lakóháztűz Minnesotában, tűzvész Indiában, buszbaleset Peruban és Indonéziában, repülőgépzuhanás Kongóban és az Egyesült Államokban, vonatbaleset szintén az Egyesült Államokban. Aztán ott vannak a természeti katasztrófák: vulkánkitörés Új-Zélandon, áradás Malajziában, földcsuszamlás Kenyában, földrengés Albániában, a Fülöp-szigeteken és Indonéziában.

Csehországban kórházi lövöldözés volt, Hollandiában és Londonban késes terrortámadás, tömeglövöldözések az amerikai Oklahomában, Kaliforniában és Floridában.

A világot ezen kívül politikai bizonytalanság, és korrupt vezetők teszik veszélyesen ingataggá. Az amerikai elnök ellen hatalommal való visszaélés miatt emelnek vádat, Pakisztánban korrupt exelnököt végeznek ki, az iraki kormányfőnek távoznia kellett a tömegtüntetések miatt, Indiában zavargások vannak, a brit egyetemi dolgozók tiltakoznak, Franciaországot napokig tartó veszélyes tüntetéssorozat bénítja meg.

Mindez bármennyire is átlátszó valóságtorzítás, a kínai propagandahadművelet tankjaként működő Twitter-oldal egyvalamiként tényleg nagyon jól működik. Turisztikai reklámügynökségként.

Csodálatos Kína

Azt még a kínai vezetés legvadabb utálói is kénytelenek elismerni, hogy az ország valóban teli van lenyűgöző látnivalókkal. A People’s Daily igyekszik is ezt a tényt a lehető leghatásosabban bemutatni. És ebben valóban sikeresek, az egyetlen egy dolog, amit egy hónap alatt sikerült elhitetniük velem, hogy érdemes lenne ellátogatni az országba. Például ezekért:

És végül személyes kedvenceim

Amikor azzal büszkélkednek, hogy eszméletlen tempóban nő az elektromos autók eladása, de kénytelenek a 2018-as adatokat használni, mert a legfrissebb hivatalos kínai adatok szerint idén több mint 40 százalékkal csökkent a mutató.

Amikor hashtagekkel emelik ki, hogy Oroszországnak csak egyetlen repölőgép-hordozója van. És még azon is tűz ütött ki.

Amikor a sajtószabadság és a szólásszabadság védelmét kérik számon a briteken.

Amikor megjelent Magyarország a Twitter-folyamban. Azzal, hogy Burján Csaba magyar olimpiai bajnok rasszistának ítélt megjegyzése miatt lemondott a magyar válogatott kínai edzője.

Amikor a Kommunista Párt lapja a fogyasztói társadalmat népszerűsíti.

Kiemelt kép: Illusztráció

Ajánlott videó

Olvasói sztorik