Nagyvilág

Liberális vezér: a brit választási eredmény millióknak jelent rettegést

Hatalmasat nyert a Boris Johnson vezette brit Konzervatív Párt a tegnapi alsóházi választáson. Magyar idő szerint reggel háromnegyed hétkor a theguardian.com adatai szerint a korábbi exit pollhoz közelít az eredmény. A 650 helyből  eddig 637-nél hirdettek eredményt, a pártok helyzete a következő volt: a Konzervatív Párt 356, a Munkáspárt 201, a Skót Nemzeti Párt 48, a Liberális Demokraták 10 helyet szereztek.  Ennek alapján toryknak kényelmes előnye lesz a brit törvényhozásban.

Elsöprő konzervatív többség a brit választásokon
Boris Johnson pártja 368 helyet szerezhet, ami nem csak egy, a Munkáspártra mért óriási ütést jelenthet, hanem azt is, hogy az Egyesült Királyság januárban tényleg kilép az EU-ból.

Az eredményeket kommentálva megszólalt a győztes miniszterelnök, és Jeremy Corbyn is.

Nem mond le egyelőre a Munkáspárt vezetője, de belengette a távozását
Jeremy Corbyn szerint jó volt a programjuk, csak jött a Brexit.

A harmadik legnagyobb országos párt, a Brexitet ellenző, EU-párti Liberális Demokraták vezetője, Jo Swinson elvesztette képviselői mandátumát – írja távirati iroda. Swinson, a liberális párt első női vezetője – aki alig néhány hónapja került a párt élére – a skóciai Dunbartonshire megye egyik választókerületében indult, de a képviselői helyet a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő, a Brexitet szintén határozottan ellenző Skót Nemzeti Párt (SNP) szerezte meg.

Jo Swinson – aki a választási kampány elején még azt mondta, hogy a miniszterelnöki tisztségre törekszik – az eredmény péntek hajnali bejelentése utáni nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy

a nacionalizmus hulláma öntötte el az országot az angol-skót határ mindkét oldalán.

Hozzátette:

a választás eredménye milliók számára jelent rettegést és elkeseredettséget.

Jo Swinson kiesése a parlamentből azt is jelenti, hogy a Liberális Demokratáknak új vezetőt kell választaniuk. Az országos brit parlamenti pártok vezetői ugyanis minden esetben pártjuk miniszterelnök-jelöltjei is, a brit politikai konvenció alapján viszont ezt a tisztséget csak az viselheti, akinek parlamenti mandátuma van.

Swinson lemondott a pártvezetésről a választási eredmény után.

Kiemelt kép: A BBC által közreadott képen Jo Swinson, a Liberális Demokraták párt vezetője beszél a BBC televízió esti választási műsorában Sheffiledben 2019. november 22-én. Nagy-Britanniában december 12-én tartanak előrehozott parlamenti választást. MTI/EPA/BBC/Jeff Overs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik