Nagyvilág

Boris Johnson: felhatalmazást kaptunk a brexit teljesítésére

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint a kormányzó Konzervatív Párt erőteljes új felhatalmazást kapott az előrehozott parlamenti választásokon a brit EU-tagság megszűnési folyamatának (brexit) végigvitelére – írja a távirati iroda.

Johnson, akit saját választókerületében jelentős fölénnyel újjáválasztottak alsóházi képviselővé, a körzet eredményének péntek hajnali bejelentése utáni rövid felszólalásában kijelentette: a felhatalmazás nemcsak a brexit végigvitelére szól, hanem az ország egyesítésére és a brit nép érdekében meghozandó elsődleges fontosságú feladatokra, mindenekelőtt az állami egészségügyi ellátórendszer (NHS) fejlesztésére.

Az exit poll és az eddigi eredmények alapján a Konzervatív Párt kényelmes többséget szerzett a brit parlament alsóházában, a Munkáspárt történelmi vereséget szenvedett.

Elsöprő konzervatív többség a brit választásokon
Boris Johnson pártja 368 helyet szerezhet, ami nem csak egy, a Munkáspártra mért óriási ütést jelenthet, hanem azt is, hogy az Egyesült Királyság januárban tényleg kilép az EU-ból.

A saját londoni körzetét is megnyerő Johnson bejelentette: ígéreteinek megfelelően a konzervatív kormány 50 ezerrel növeli a kórházi szakápolói személyzet létszámát, hatezerrel a körzeti orvosok állományát és felépít negyven új kórházat. Johnson már a választás előtt bejelentette, hogy ha a Konzervatív Párt győz, még karácsony előtt ismét az alsóház elé kerül a brexit feltételrendszeréről szóló megállapodás. Az egyezményt a konzervatív kormány – amely az előző, 2017-es választások óta kisebbségben kormányzott – eddig nem tudta ratifikáltatni a parlamentben.

A Downing Street szóvivője péntek hajnalban közölte, hogy a kormány jövő pénteken terjeszti ismét az alsóház elé második olvasatban a brexit-megállapodás ratifikálásáról szóló törvénytervezetet.

Kiemelt kép:  A választási kampánykörúton levő Boris Johnson konzervatív párti brit miniszterelnök segít egy pite elkészítésében a Red Olive vendéglátóipari cégnél Derbyben 2019. december 11-én. Nagy-Britanniában december 12-én tartanak előrehozott parlamenti választást. MTI/AP/AFP/Ben Stansall

Ajánlott videó

Olvasói sztorik