Nagyvilág

Nem mond le egyelőre a Munkáspárt vezetője, de belengette a távozását

Hatalmas verést kapott a tegnapi brit parlamenti választáson a Jeremy Corbyn vezette Munkáspárt, az exit poll alapján a konzervatívok 368 helyével szemben mindössze 191 helyre számíthatnak.

Elsöprő konzervatív többség a brit választásokon
Boris Johnson pártja 368 helyet szerezhet, ami nem csak egy, a Munkáspártra mért óriási ütést jelenthet, hanem azt is, hogy az Egyesült Királyság januárban tényleg kilép az EU-ból.

A Munkáspárt a 30-as évek óta nem szerepelt ilyen rosszul választáson, ennek ellenére a párt vezetője, a Brexit-ügyben álláspontot csak nagyon nehézkesen kialakító Jeremy Corbyn egyelőre nem mond le. A várható eredményeket úgy kommentálta a baloldali politikus, hogy bár pártjának remek víziója és programja volt, azt a Brexit témája elhomályosította a kampányban. Hozzátette:

Nem ő vezeti majd a következő választáson a Munkáspártot, ám egyelőre nem mond le.

A választási vereség okainak kielemzését mindenképp szeretné megvárni – írja a theguardian.com.

Sajtótájékoztatóján Corbyn elmondta: a következő időszakban is ő szeretné vezetni a Munkáspártot.

Jeremy Corbyn says he will not lead Labour into another election

null

A Munkáspárt vezetője azt mondta: a Brexit minden normális politikai vita lehetőség elsöpörte, ugyanakkor megjegyezte, hogy a kampány során pártja milyen súlyos támadásokat kapott a sajtótól.

Boros Johnson érthető mód önbitalommal nyilatkozott az eredményeket látva. Magyar idő szerint reggel hat órakor a theguardian.com adatai szerint a korábbi exit pollhoz közelített az eredmény. A 650 helyből  eddig 603-nál hirdettek eredményt, a pártok helyzete a következő volt: a Konzervatív Párt 331, a Munkáspárt 197, a Skót Nemzeti Párt 45, a Liberális Demokraták 8 helyet szereztek.  Ennek alapján toryknak kényelmes előnye lesz a brit törvényhozásban.

Boris Johnson: felhatalmazást kaptunk a brexit teljesítésére
Országegyesítésről és az egészségügyről beszélt a brit miniszterelnök.

Kiemelt kép: Jeremy Corbyn, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője ismerteti a párt a rasszizmus elleni programját Londonban 2019. november 26-án. Nagy-Britanniában december 12-én tartanak előrehozott parlamenti választást. MTI/EPA/Andy Rain

Ajánlott videó

Olvasói sztorik