Nagyvilág

Donald Trump ellen hatalommal való visszaélés miatt emelnek vádat

Az impeachment egy nagy lépéssel közelebb került a végkifejlethez.

Hatalommal való visszaélés, és a kongresszus munkájának akadályozása miatt emelnek vádat a kongresszusban a közjogi felelősségre vonási eljárás (impeachment) részeként Donald Trump amerikai elnök ellen – jelentette be kedden az amerikai képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke egy sajtótájékoztatón. Az amerikai alkotmányban szerepelő eljárás az elnök hatalomból történő eltávolításával érhet véget.

A vádiratról csütörtökön tartanak vitát az igazságügyi bizottságban, és a demokrata többség várhatóan el is fogja azt fogadni. Ezt követően az egész képviselőház elé kerül szavazásra a vádirat, aminek elfogadásához a képviselők több mint felének támogatására lesz szükség. A demokrata többségű képviselőházban ez szinte teljesen biztosan meg is fog történni.

Ezzel Donald Trump lesz az Egyesült Államok történelmében a harmadik elnök, aki ellen impeachmentet indít a képviselőház. Ez eddig csak 1868-ban történt meg Andrew Johnson ellen, valamint 1998-ban Bill Clinton ellen. Richard Nixon még azelőtt lemondott az elnökségről, hogy a képviselőház megszavazta volna az impeachmentet ellene.

Ezt követően a republikánus többségű szenátus tartja meg az impeachment eljárás tárgyalási részét, és a szenátorok kétharmados többséggel kell, hogy döntsenek az elnök bűnösségéről, és egyben arról, hogy elmozdítsák-e hivatalából. Az általánosan elfogadott vélemény szerint ez nem fog megtörténni, mert a republikánus politikusok ki fognak állni a republikánus elnök mellett.

Nancy Pelosi demokrata házelnök szeptemberben jelentette be, hogy megindítják az impeachmentet Trump ellen. Az azóta eltelt időben képviselőházi bizottságok több bizonyítékot is összegyűjtöttek arra, hogy az amerikai elnök az Egyesült Államok külpolitikáját saját önös politikai érdekeire használta fel. Trump egy Ukrajnának megítélt 400 millió dolláros katonai segélyt tartott vissza, és csak akkor akarta átadni, ha az ukrán hatóságok bejelentik, hogy korrupciós nyomozást indítanak az elnök legfőbb belpolitikai riválisa, Joe Biden demokrata elnökjelölt, és fia, Hunter Biden ellen.

Az elnök ezzel a demokraták szerint visszaélt hatalmával, zsarolást követett el, és saját érdekeit az ország érdekei elé helyezte, és ezért el kell távolítani az elnöki székből. Emellett akadályozta a kongresszus munkáját azzal, hogy nem engedélyezte kulcsfontosságú tanúk kongresszusi meghallgatását, valamint visszatartott több fontos iratot.

Az impeachement iratban szereplő vádakról a képviselőház igazságügyi bizottságában döntöttek. A helyi sajtóban megjelent beszámolók szerint a demokrata vezetés késő estig vitázott arról, hogy az igazságszolgáltatás akadályozása is szerepeljen-e a Trump elleni vádak között, de végül lemondtak róla, mert félő volt, hogy mérsékelt demokraták azt nem szavazták volna meg.

A kiemelt képen Donald Trump. Fotó: AFP / Brendan Smialowski 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik