Nagyvilág

Bolívia forrong, a volt elnök elmenekült

Evo Morales Mexikóban kapott menedéket.

Egy mexikói kormányzati gépen elhagyta Bolíviát Evo Morales.  A lemondott elnök Mexikóban kap menedéket. Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter a Twitteren közölte, hogy a gépet azért küldték Moralesért, hogy garantálják biztonságos útját. Egy fotót is közzétett, amelyen a volt elnök egy mexikói zászlóval ül a gépen. 
Korábban közölte, Evo Morales azért kapott politikai menedéket Mexikóban, mert úgy vélték, élete veszélyben lenne Bolíviában, ahol a rendőrség a hadsereg beavatkozását kérte az erőszak megfékezéséhez.

Éjszaka több helyen elszabadult az erőszak La Pazban, több településen rendőrőrsöket fosztottak ki, gyújtottak fel, miközben Evo Morales támogatóinak több száz fős, feldühödött csoportja indult a közeli El Altóból a fővárosba. Az andoki őslakosok zászlaját lengető tömeg azt kiabálta, „most itt a polgárháború”.

A La Paz-i rendőrfőnök azt kérte a vezérkari főnöktől, hogy a  hadsereg avatkozzon be, a rendőrség már nem bír el a helyzettel. A tábornok utasította a hadsereget, hogy működjenek együtt a rendőrséggel a vandálok megfékezésében. Mint mondta, közös cél a vérontás elkerülése. Felszólította a bolíviaiakat, hogy segítsenek a nyugalom helyreállításában. Az országos rendőrfőnök tudatta, hogy a katonaság és a rendőrség közös akciója akkor ér véget, amikor helyreállt a rend.

Az MTI emlékeztet rá, a baloldali Morales vasárnap mondott le az elnöki posztról, miután az országon a választásokat követő három hétben véres tüntetések söpörtek végig, és a rendőrség, valamint a hadsereg főparancsnoka is felszólította, távozzon az ország éléről.

Az Amerikai Államok Szervezete súlyos csalásokat tapasztalt az októberi elnökválasztáson, és az eredmény megsemmisítésére szólította fel La Pazt. Evo Morales 2006 óta állt Bolívia élén. Ő volt az ország első őslakos államfője.

Kiemelt kép: MTI/AP/Juan Karita

Ajánlott videó

Olvasói sztorik