Nagyvilág

Bejelentette lemondását Evo Morales bolíviai elnök

Távozik posztjáról Evo Morales bolíviai elnök nem sokkal azt követően, hogy a rendőrség és a hadsereg is felszólította, hogy távozzon az államfői posztról.

Morales a múlt hónapban tartott elnökválasztás első fordulóját követően bejelentette, hogy megszerezte az újraválasztásához szükséges abszolút többséget, nincs is szükség második fordulóra. A választás eredménye azonban vitatott, nem kizárt, hogy csalás történt, és a dél-amerikai országban halálos áldozatokat is követelő tömegtüntetések kezdődtek.

Korábban írtunk róla, hogy a tüntetések során kormányellenes tüntetők elfoglalták két állami médium épületét Bolíviában, és munkahelyük elhagyására kényszerítették az alkalmazottakat.

Elemzők szerint egy új veszély Morales hatalmára nézve a rendőrség megosztottsága. Sok rendőr az ellenzékiekkel szimpatizál. Követelik munkakörülményeik javítását, a rendőrfőkapitány lemondását, és azt, hogy a kormány ne használja őket politikai célokra. Már pénteken fellázadtak készenléti rendőrök három városban. Szombaton az elnöki palotánál posztoló rendőrök szabotálták a szolgálatot, elhagyták őrhelyüket. Csak a hadsereg elnöki gárdája maradt az épületben.

Morales 2006 óta volt a dél-amerikai ország elnöke. Megválasztása történelmi jelentőségű volt, ugyanis először választottak bennszülött származású elnököt, először nyerte el elnökjelölt a szavazatok több mint felét (közel 54 százalékát), és először nyert a „hagyományos” politikai pártokon kívüli jelölt, továbbá korábban soha nem mértek hasonlóan magas, 84,5 százalékos részvételi arányt.

Van egy ország, ahol a rendőrök fellázadtak a kormány ellen
Bolívia elnöke, Evo Morales nem lehet nyugodt. Csalás volt?

Kiemelt kép: MTI/AP/Juan Karita

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik