Nagyvilág

Mexikói bandaháború: újabb kilenc halott

Októberben ez már a sokadik leszámolás volt.

Újabb kilenc agyonlőtt férfi holttestére bukkantak Mexikóban, ezúttal az ország déli részén. Az állami hírügynökség az illetékes ügyészség alapján azt írta, hogy a halottakra Guerrero állam Zitlala falujában találtak rá.

A nyomok és a körülmények alapján szinte biztosra vehető, hogy az áldozatok bandaháborúban vesztették életüket. A rendőrség AK-47-es és AR-15-ös típusú karabélyok töltényhüvelyeit találta meg a közelben.

A hónap elején Tepochica városában 15 ember vesztette életét tűzharcban, Michoacán tagállamban pedig 13 rendőrrel végeztek egy bűnbanda fegyveresei.

Múlt héten Mexikó északi részén kisebb háború folyt egy órán át. A Sinaloa nevű bűnkartell fegyveresei rövid időn belül csatatérré változtatták a 750 ezer lakosú Culiacán városát. Egy 50 fős rendőri egység ütött rajta Ovidio Guzmánon, Joaquín “Köpcös” Guzmán bebörtönzött drogbáró fián és három másik férfin, le akarták őket tartóztatni, de a drogkartell fegyveresei ezt megakadályozták.

Brutális bandaháború a Köpcös városában
Összeült a kormány válságstábja, mozgósították a mexikói belbiztonsági erőket.

A hadsereg és a rendőrség először felvette a harcot a bűnözőkkel, de a súlyosabb vérontás elkerülése végett visszavonultak, ám így is 13 ember meghalt, további 16 pedig megsebesült. Később a mexikói elnök közölte, Mexikó eleget akar tenni az Ovidio Guzmán elleni amerikai letartóztatási parancsnak, ki fogja adni az Egyesült Államoknak.

Andrés Manuel López Obrador azt mondta, a biztonsági erők helyesen jártak el, amikor elengedték a bűnözőket, mert a civileket nem akarják veszélybe sodorni. Joaquín Guzmán, a Sinaloa-kartell vezetője az Egyesült Államokban tölti életfogytiglani büntetését.

13 éves kislányokat erőszakolt, ők voltak a vitaminjai
Hihetetlen, sok esetben megrázó eseményekre derült fény minden idők egyik leghírhedtebb drogbárója, Joaquín Guzman perében.

Kiemelt kép: MTI/AP/Armando Solis

Ajánlott videó

Olvasói sztorik