Nagyvilág
Image February 22, 2014 by elements of the Navy Secretariat of Mexico (Mexican Navy), Joaquin Guzman Loera guarding (c), alias "El Chapo" Guzman, leader of the Sinaloa Crtel during his presentation to representatives of the media of communication, in the hangar of the Mexican Navy, in Mexico City, capital of Mexico. The National Commission on Security (CNS), confirm the evasion of Guzman Loera the maximum security prison of Altiplano.
Mexican marines recaptured fugitive drug kingpin Joaquin "El Chapo" Guzman on 8th Junuary 2016 in the northwest of the country, six months after his spectacular prison break embarrassed authorities

13 éves kislányokat erőszakolt, ők voltak a vitaminjai

Tizenegy hét után véget ért a tanúk meghallgatása minden idők egyik leghírhedtebb drogbárója, Joaquín Guzman perében. A tárgyaláson egészen hihetetlen, sok esetben megrázó eseményekre derült fény El Chapo életéből és az általa irányított Sinaloa kartell tevékenységéről. A bűnöző ellen tíz pontban emeltek vádat, most az esküdtszéken a sor, hogy ítéletet hozzon. Ha bűnösnek találják, életfogytiglani börtönt kaphat.
Korábban a témában:

Paranoiás volt

A tanúk elmondása szerint El Chapo az évtizedek során komoly energiát fektetett családtagjai, riválisai és szeretői lehallgatásába, mondhatni rögeszmésen űzte.

Egyik megbízható társa, Miguel Angel Martinez úgy emlékszik, a Köpcös egy alkalommal azt mondta neki,

a legfontosabb dolog, hogy mindig tudd, a környezetben mit gondolnak rólad. A barátaid, az ellenségeid, a szövetségeseid.

Később Christian Rodriguez, egy 20 éves kolumbiai informatikai zseni kémszoftvert programozott a drogbárónak, amit rátelepítettek a Köpcös feleségének, szeretőinek és bűntársainak telefonjaira és számítógépeire.

Guzmán ezt követően rendszeresen jelentéseket kapott a megfigyelt személyek tevékenységéről. Sőt, sokszor bekapcsoltatta rokonai mikrofonját a telefonjaikon, hogy lehallgassa őket egy-egy beszélgetés után.

A drogbárónak éppen ez a kémprogram okozta a vesztét, az amerikai kormány ugyanis fel tudta ellene használni, miután az FBI megkeresésére Rodriguez beleegyezett, hogy segít nekik, és minden rögzített hívást és üzenetet továbbított a hatóságoknak.

Mintaapa

A tárgyalás során rengeteg üzenetet felolvastak, köztük olyanokat is, amit El Chapo váltott feleségével, ikerlányai anyjával.

A Köpcös egyszer azt írta párjának, Emma Coronel Aispuronak, amikor gyermekei hat hónaposak voltak, hogy

Kiki nagyon vakmerő. Adok majd neki egy AK-47-est, hogy kikapcsolódhasson velem.

A drogbárónak egyébként becslések szerint 12-13 gyereke született.

Joaquin “El Chapo” Guzmán, a hírhedt Sinaloa-drogkartell feje rejtekhelyének konyhája a mexikói tengerészgyalogság rajtaütése után Los Mochisban 2016. január 11-én. A drogbárót tizenöt, gyorstüzelésű fegyverrel és rakétavetőkkel felszerelt biztonsági őrizte, ötüket a rajtaütés során agyonlőtték, Guzmánt a hatóságok sértetlenül vették őrizetbe.
Fotó:Gilberto Meza/EPA/MTI

Élve égette el az ellenséget

Isaias Valdez Rios szemtanú kegyetlen részleteket árult el arról, milyen módszerekkel végzett El Chapo legkevesebb három riválisával.

Egyszer az történt, hogy két bűnöző átállt a Sinaloa kartelltől a Los Zetas kartellhez, ezért árulóknak tekintették őket, Guzmán emberei pedig rájuk találtak és elvitték a főnökhöz.

El Chapo volt testőre elmesélte, hogy a Köpcös jó három órán át kínozta őket a legbrutálisabb eszközökkel.

A végére olyanok voltak, mint a rongybabák. Minden csontjuk eltört, képtelenek voltak mozogni. de Joaquin még mindig ütötte őket a fegyverével

– emlékezett vissza Valdez Rios.

A két férfit utána elszállították egy kietlen területre, ahol máglyát gyújtottak nekik. El Chapo elátkozta mindkettőt, főbe lőtte őket, és megparancsolta az embereinek, hogy tegyék a holttesteket a tűzre, mert nem szeretné, ha egyetlen csont is maradna utánuk.

A másik esetben El Chapo a rivális Arellano Felix kartell egyik tagjának nem kegyelmezett. Vasdarabbal égették meg a hátát, a pólója valósággal beleizzott a bőrébe. A kínzás után a férfi bedobták egy faházba, ahol napokig szenvedett. Végül összekötözött lábakkal és kezekkel vitték a sírjához. El Chapo kérdezett egyet tőle, de még mielőtt válaszolhatott volna, a Köpcös meglőtte. Még levegőért kapkodott, amikor bedobták az árokba és élve elégették, mesélte Valdez Rios.

A fiatal lányok megerőszakolása tartotta életben

Alex Cifuentes kolumbiai drogbáró, El Chapo jobbkeze a vallomásában arról beszélt, hogy a főnök rendszeresen elkábított és megerőszakolt 13 éves lányokat.

Egy Comadre Maria nevű nőt bíztak meg a feladattal, hogy küldjön El Chapónak fotókat a fiatalokról, hogy aztán kiválaszthassa a számára megfelelőket. Guzmánnak fejenként ötezer dollárt kellett fizetnie a lányokért, akiket a hegyi rejtekhelyekre szállítottak. Itt bekábítószerezték az áldozatokat, majd megerőszakolták őket.

A dokumentumok szerint

El Chapo a vitaminjainak nevezte a legfiatalabb lányokat és arról beszélt, hogy az erőszak tartotta életben.

A Köpcös ügyvédje elmondta, hogy kliense tagadja ezeket a vádakat.

100 millió dollár kenőpénz a mexikói elnöknek

Cifuentes sokáig dolgozott együtt a Köpcössel, két évig együtt rejtőzködtek a mexikói hegyekben a rendőrök elől, ezért ha valaki, ő sokat tud a drogbáró ügyleteiről.

A bíróságon most először beszélt például arról, hogy 2012-ben a mexikói elnökválasztási kampány idején a később megválasztott Pena Nieto 100 millió dollár kenőpénzt fogadott el El Chapo kartelljétől, hogy hagyja őket békén.

Azt állítja, hogy a mexikói elnök 2012 októberében 250 millió dollár kenőpénzt követelt a drogbárótól, de végül sikerült lealkudni az összeget. A pénzt El Chapo egyik barátja szállította el egy bőröndben Mexikóvárosba.

Pena Nieto nem kívánta kommentálni a vádakat, de korábban többször is korrupcióval vádolták meg. A politikus 2012 és 2018 volt Mexikó elnöke.

Alagutat fúrtak a cellájához

Arról már korábban is legendák keringtek, hogyan tudott megszökni egy szigorúan őrzött mexikóvárosi börtönből El Chapo, de Dámaso López, a drogbáró egyik barátja most konkrét részletekről számolt be az akcióval kapcsolatban.

A Köpcöst egy föld alatt ásott alagúton menekítették ki a rácsok mögül. A terv a fiai, valamint felesége, Emma Coronel nevéhez fűződik.

A vallomás szerint a nő a börtönben tett látogatásai szerint titkos üzeneteket adott át a szöktetésről, valamint egy GPS-jeladóval ellátott órát is becsempészett neki, amivel pontosan meg tudták határozni, hogy hol van El Chapo cellája és hová kell kilyukadnia az alagútnak.

A szökés napja 2015. július 11-e volt. 21 óra 30 perckor El Chapo lemászott a neki ásott járatba, ahol a sógora várt rá egy motorkerékpárral. Innen gyorsan egy raktárhoz vitték, ahol már egy repülőgép várt rá, amivel gyorsan a hegyekbe tudták reptetni. Egy hét múlva már szülővárosában partizott a családjával és üzleti partnereivel.

López szerint miután El Chapót 2016-ban elfogták, kétmillió dollárt fizetett a mexikói börtönrendszer vezetőjének, és újabb szökést tervezett. Csakhogy közben kiadták az Egyesült Államoknak.

Almoyola, 2015. július 15.
2015. július 15-én készült kép a nyugat-mexikói Almoloyában lévõ Altiplano börtön alá fúrt alagút egyik kijáratáról, négy nappal az után, hogy Joaquin "El Chapo" Guzmán, a hírhedt Sinaloa-drogkartell feje megszökött az ország legszigorúbban õrzött fegyintézetébõl. A több mint 1,5 kilométer hosszú és nagyjából 60 centi széles járat közvetlenül egy elhagyatott házba vezetett. (MTI/EPA)
2015. július 15-én készült kép a nyugat-mexikói Almoloyában lévő Altiplano börtön alá fúrt alagút egyik kijáratáról, négy nappal az után, hogy Guzmán megszökött az ország legszigorúbban őrzött fegyintézetéből. A több mint 1,5 kilométer hosszú és nagyjából 60 centi széles járat közvetlenül egy elhagyatott házba vezetett.
Fotó.MTI/EPA

Hi-tech gyilkolószoba

El Chapo egyik megbecsült verőembere gyilkolószobát alakított ki az amerikai határ mentén található villájában. A helyiségben volt egy lefolyó is, amely megkönnyítette az eltakarítást a mészárlások után.

Edgar Galvan, a Sinaloa kartell drogfutárja a bíróság előtt azt vallotta, hogy Antonio Jaguar Marrufo hangszigeteltté tette a szobát, hogy semmilyen zaj ne szűrődhessen ki a vérontásokról.

Azt pontosan nem tudni, hogy a mészárszékként szolgáló ingatlan hol van, ahogy azt sem, hogy hány ember lelte itt halálát.

Galvan a bíróknak arról beszélt,

aki abba a házba belépett, élve nem távozott.

A 41 éves bűnöző még 2007-ben találkozott először Marrufóval, amikor a válása miatt elkezdett szórakozóhelyekre járni. Későbbi barátjának segített fegyvereket átcsempészni a határon, hogy megtisztítsák Ciudad Juarez városát a rivális kartellek tagjaitól. Ez azt jelentette, hogy mindenkit megöltek, aki ellenük volt.

Jelenleg Galvan és Marrufo is börtönben ül tiltott fegyvertartás és -kereskedelem miatt. Előbbit 24 év börtönbüntetésre ítélték, amelyből már nyolcat letöltött.

Imádta az állatokat

A bíróságon felsorolták azokat az ingatlanokat, jachtokat, repülőket és más tulajdonokat, amik Guzmánhoz köthetők. Az egyik részletet hallván mindenki felkapta a fejét, ugyanis kiderült, hogy a drogbárónak valahol Guadalajara környékén volt egy állatkertje is.

Miguel Ángel Martínez, Guzmán egykori szövetségese arról beszélt, hogy a birtokon állt egy fényűző villa medencével, teniszpályával és egy állatkerttel, amely tigriseknek, oroszlánoknak és szarvasoknak adott otthont. Egy kisvasút vezetett keresztül rajta, hogy a betoppanó vendégeket egyszerűen körbe lehessen vezetni az egzotikus állatok között

Kiemelt kép: Fotó: David de la Paz/Xinhua/Photoshot/NurPhoto/AFP

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Image: 73901902, MPE Hajnalcsillag Szenvedélybetegek Rehabilitációs Otthona. Drog- és alkoholfüggő nők kezelése Dunaharasztiban., Place: Dunaharaszti, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.