Nagyvilág

Brexit: elfogadta Johnson tervét a parlament, de a menetrendjét nem

Jóváhagyta kedd este a londoni törvényhozás alsóháza a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodás alapelveit, lehetővé téve, hogy az egyezményről szóló törvénytervezet a ratifikációs folyamat következő szakaszaiba lépjen.

Az öt és fél órás vita után megtartott szavazáson a képviselők 329-299 arányban voksoltak a megállapodásra.

Ez még korántsem a végszavazás a múlt héten elért megállapodásról, mivel az egyezség ratifikálását célzó törvénytervezetnek az alsóházban és a Lordok Házában is több további tárgyalási szakaszt meg kell járnia.

A kedd esti szavazás eredményének különös jelentőséget ad ugyanakkor az, hogy a brexitfolyamat kezdete óta a londoni alsóház először szavazott meg egy olyan megállapodást – még ha egyelőre csak elvi szinten is –, amely a kilépési feltételeket rögzíti. Az előző brit miniszterelnök, Theresa May kormánya háromszor terjesztette az alsóház elé a tavaly novemberben elért eredeti brexitegyezményt, de a képviselők mindháromszor leszavazták a tervezetet.

Ennek módosításáról Boris Johnson a múlt héten állapodott meg az uniós vezetőkkel. Noha a módosított megállapodást támogatta,

a miniszterelnök ütemtervét viszont leszavazta kedd este a londoni parlament, az alsóházi képviselők 322 nem, 308 igen szavazat ellenében utasították el a kormány feszes, akár az október 31-i brexitet is lehetővé tévő menetrendjét.

Így a brit kormányfő terve, vagyis az, hogy október 31-jével lépjenek ki e megállapodás alapján az EU-ból, nem kapott jóváhagyást, a brexit azonban elérhető közelségbe került.

Johnson be is jelentette, hogy szünetelteti a jogszabály további vitáját az alsóházban, mindaddig, amíg az EU eldönti, hogy jóváhagyja-e az újabb (2020. január 31-éig szóló) brit halasztási kérelmet. Erre jó esély van azután, hogy a brit parlament többsége a jelek szerint hajlik a múlt héten az EU által már jóváhagyott brexitmegállapodás elfogadására, csak az október 31-ére tervezett kilépést tartja túlságosan gyorsnak. Ennek ellenére Johnson azt mondta, készülnek az unió elutasítására és így egy megegyezés nélküli brexit végrehajtására is. Végezetül hangsúlyozta azonban, hogy

így vagy úgy, de kilépünk az EU-ból, mégpedig azzal a megállapodással, amelyet a Ház éppen most hagyott jóvá.

Korai örülni a sikeres brexitnek
Az EU és Boris Johnson engedett, de a neheze még hátra van.

Kiemelt kép: Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik