Nagyvilág

Harmadszorra is leszavazták a britek a miniszterelnök brexittervét

286 igen, 344 nem arányban harmadszorra is leszavazta a brit parlament Theresa May miniszterelnök tervét a brit kilépésre. Így most az fog történni, hogy az Egyesült Királyságnak április 12-éig el kell döntenie, hogy hosszabb időre eltolják-e a brexitet (és így például megrendezik a májusi EP-választást), vagy pedig megegyezés nélkül esnek ki az EU-ból, aminek súlyos következményei lehetnek. Ha elfogadták volna May tervét, akkor a britek az eredetileg tervezett mai, március 29-i határidő helyett május 22-én léphettek volna ki az Európai Unióból.

Nemcsak May tervét szavazták már le kétszer, de volt nyolc további javaslat is, amelyeket mind elutasított a parlament, pedig alternatívák lehettek volna. Sőt, arra is szavaztak, hogy nem lehet szó megegyezés nélküli kilépésről, pedig lehet, hogy két hét múlva pontosan ez fog történni.

Arról, hogy mi történik, itt olvashatnak részletesebben:

Folytatódik a brit abszurd, kizuhanhatnak az EU-ból
A megegyezés nélküli kilépést elkerülni akaró honatyák megint épp a no dealhez sodorták közelebb hazájukat, a lemondását bejelentő miniszterelnök pedig a maradását próbálja bebetonozni a távozását lebegtetve. Egy átlagos nap az Egyesült Királyságban.

Ha pedig brexitpárti környéken lakó londoniak véleményét szeretnék meghallgatni, azt itt tehetik meg:

„Ne mondják meg, hogy milyen porszívót használjunk!”
London leginkább kilépéspárti környékén kérdeztük az embereket, mit szólnak a Monty Python-epizódra emlékeztető brexithez.

A konzervatív kormányfő a délutáni szavazás után azt mondta, az újbóli elutasításnak súlyos következményei lehetnek, ugyanis az alapeseti forgatókönyv az, hogy az Egyesült Királyság április 12-én kilép az Európai Unióból. May szerint az addig hátralévő 14 napban már nincs idő új megállapodás kidolgozására és törvénybe iktatására. Az alsóház ugyanakkor egyértelműen kifejezésre juttatta a korábbi szavazásokon azt is, hogy nem fogja megengedni a brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnését. May szerint így utat kell keresni a továbblépéshez, de hogy konkrétan mik lehetnek ezek az alternatív megoldások, az nem derült ki.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke bejelentette, hogy az európai uniós tagországok állam- és kormányfői április 10-én rendkívüli csúcstalálkozót tartanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik