Nagyvilág

Kalapácsokkal verték félholtra a hongkongi tüntetések szervezőjét

Újabb erőszakos támadás áldozatává vált az elmúlt hónapok legnagyobb létszámú megmozdulásait szervező csoport egyik vezetője szerdán késő este Hongkongban - számolt be internetes oldalán a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

Jimmy Shamet, a Civil Human Rights Front nevű demokratapárti csoport egyik vezetőjét fejsérülésekkel szállították kórházba az után, hogy legalább négy, maszkot viselő ember támadt rá, majd kalapácsokkal és csavarkulcsokkal mértek rá ütéseket. A férfi eszméleténél volt, amikor kórházba szállították.

A helyszínre érkező rendőrök beszámolója szerint Sham fején és karján is vérző sérülések voltak. A támadók autóval menekültek el a tetthelyről, a rendőrök pedig üldözőbe vették őket, a nyomozás jelenleg is folyik – közölték a hatóságok.A támadók nem kínai származásúak voltak.

Figo Chan, a szervezet egy másik tagja elmondta: szemtanúktól úgy értesült, hogy néhányan megpróbáltak Sham segítségére sietni, de a támadók késsel fenyegették meg azokat, akik közel merészkedtek.

A Civil Human Rights Front vasárnapra újabb felvonulást szervez, amelyet a támadás ellenére is meg kívánnak rendezni.

Fotó: Europress/AFP

Sham nem most először vált támadás célpontjává, augusztus végén ugyanis épp asszisztensével ebédelt egy kávézóban, amikor két maszkot viselő férfi támadt rájuk. Sham asszisztense zúzódásokat szenvedett, miközben megpróbált felettese védelmére kelni a támadókkal szemben. A rendőrség a támadás kapcsán három gyanúsítottat vett őrizetbe, köztük egy 15 éves fiút, aki ellen fizikai sérülést okozó támadásra való összeesküvés miatt emeltek vádat. Két további gyanúsított ellen pedig jelenleg is körözés folyik.

Jimmy Sham a szervezetben betöltött szerepe mellett indul a november 24-én esedékes kerületi tanácsi választásokon is.

Hongkongban immár 19. hete tart az a tüntetéshullám, amelyet eredetileg egy azóta visszavont törvénytervezet váltott ki, mára azonban a várost irányító, Peking-párti kormányzattal, illetve az egyre növekvő pekingi befolyással szembeni, általános tiltakozássá alakult.

Kína ezt kegyetlenül megbosszulja. Már csak az a kérdés, hogy mikor
A hongkongi tüntetések egyre erőszakosabbá válnak, és már a kínai hadsereg katonái is a helyszínen vannak. Peking aligha lesz engedékeny.

Kiemelt kép: Philip FONG / AFP / Europress

Ajánlott videó