Tech esport

Már a Blizzard is benyalt Kínának

A gamer-közösség bojkottot hirdetett az Activision Blizzard ellen, miután a cég kitiltotta a Blitzchung (Ng Vaj Csung) nevű hongkongi játékost népszerű bajnokságáról – írja a Yahoo Finance. A versenyző kiállt a hongkongi politikai forradalom mellett, a városállamban hónapok óta tart a Kína-ellenes tüntetéssorozat.

Kína ezt kegyetlenül megbosszulja. Már csak az a kérdés, hogy mikor
A hongkongi tüntetések egyre erőszakosabbá válnak, és már a kínai hadsereg katonái is a helyszínen vannak. Peking aligha lesz engedékeny.

Rod „Slasher” Breslau e-sport-szakértő szerint a közösség nem fog meghátrálni. Breslau úgy véli, a sportvilágban talán a gamerek alkotják a legösszetartóbb, a történésekkel leginkább tisztában lévő csoportot.

Ha dühösek valamiért, egyértelműen a legjobb bojkottokat képesek összehozni

– tette hozzá.

A Blizzard megfosztotta Ngt az eddigi címeitől, és kitiltotta a 2020-as Hearthstone-bajnokságról, miután élő közvetítésben kiabálta a hongkongi tüntetéssorozat jelmondatát. A vállalat szerint a versenyző ezzel megszegte a liga szabályait.

A döntés hatására a játékosok világszerte kezdtek el feltölteni képeket a közösségi oldalakra, a felvételeken az látható, hogy sorra törlik a Blizzard-játékok (például a World of Warcraft) előfizetéseit. Az Epic Games a helyzetet felismerve bejelentette, hogy a cégük nem fogja büntetni azokat a játékosokat, akik hangot adnak politikai nézeteiknek.

Az amerikai játékiparra óriási hatással van Kína. Az ázsiai ország hatalmas piacot jelent, a politikai vezetés nyomására viszont a tengerentúli játékok gyakran cenzúrázva, átdolgozva jelennek meg Kínában.A kínai Tencent több amerikai cégben is érdekelt, a Blizzard 10, míg az Epic Games 45 százalékát birtokolja. Éppen ezért kérdéses, hogy utóbbi valóban beváltja-e majd ígéretét.

Kiemelt kép: Bryan Bedder / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik