Nagyvilág

Egyre több amerikai támogatja Trump felelősségre vonását

A közvélemény kezd az amerikai elnök ellen fordulni, ám kérdés, hogy ez elég lesz-e a Trump sorsát a kezükben tartó republikánus politikusok meggyőzésére.

Donald Trump amerikai elnök pár hónapja még alig várta, hogy a demokraták megpróbálják impeachmenttel eltávolítani a hatalomból, mert tudta, a közvélemény mellette áll, és biztos volt benne, hogy csak győztesen kerülhet ki a felelősségre vonásból. A Robert Mueller különleges ügyész által vezetett nyomozás idején a Fehér Háznak és a republikánusoknak sikerült meggyőzniük az embereket, hogy Muellerék nem tártak fel semmilyen bűncselekményt, és jelentése felmentette az elnököt (ami így nem volt igaz), így az amerikaiak többsége nem támogatta, hogy a kongresszus megindítsa ellene a közjogi felelősségre vonást.

Robert Muellerék nem mentették fel Trumpot
A Trump ellen vizsgálódó különleges ügyészt több órán át faggatták a kongresszusban nyomozásának eredményeiről.

Az előző hét azonban nagy változást hozott, miután kiderült, hogy Trump egy telefonbeszélgetés alatt többször is arra kérte Ukrajna elnökét, hogy „tegyen egy szívességet”, és indítson nyomozást az újraválasztására talán a legnagyobb veszélyt jelentő demokrata elnökjelölt, a korábbi alelnök Joe Biden fia ellen. Mindezt úgy, hogy közben a Fehér Ház visszatartott egy majdnem 400 millió dolláros segélyt, amit a kongresszus megítélt Ukrajnának.

A demokraták kedden jelentették be, hogy megindítják Trump ellen az impeachment eljárást, aminek első lépése, hogy vizsgálatokat kezdenek az elnök ellen, a vége pedig az lehet, hogy eltávolítják az elnöki székből. És a közvélemény most inkább a demokraták mellett áll, legalábbis ezt mutatják az előző héten készült közvélemény-kutatások.

A CBS News vasárnap nyilvánosságra hozott felmérése szerint az amerikaiak 55 százaléka ért egyet az impeachment megindításával, köztük a republikánus szavazók 23 százaléka. A demokrata szavazók 78 százaléka, a függetleneknek 41 százaléka támogatja a felelősségre vonást.

Az előző héten több felmérés is azt mutatta, hogy az ukrán botrány kirobbanását követően nőtt az impeachmentet támogatók aránya.  

A Politico című lapnak készített Morning Consult közvélemény-kutatás csütörtökön közzétett adatai szerint 43 százalék támogatja (és ugyanannyian ellenzik) az eljárás megindítását, miközben alig négy nappal korábban még csak a szavazók 36 százaléka támogatta, 49 százalék pedig ellenezte. Hasonló eredményre jutott a Marist közvélemény-kutató cég az NPR és a PBS amerikai közszolgálati adóknak készített felmérésében. A szerdán készült kutatás eredményei szerint az amerikaiak 49 százaléka támogatta, és 46 százalék ellenezte az impeachmentet. A Maristnál júniusban, amikor véget ért a Mueller-nyomozás, mindössze 22 százalék volt a támogatók aránya.

A YouGov közvélemény-kutató szintén a támogatók emelkedését mutatta. Felmérésük szerint 47 százalék támogatja Trump közjogi felelősségre vonását, és 38 százalék ellenzi, míg szeptember elején még csak 43 százalék támogatta, és 41 százalék ellenezte.

Fotó: Chip Somodevilla/Getty Images

Meg kell győzni az embereket

A választók véleménye különösen fontos egy elnök ellen indított impeachment esetén, az ugyanis sokkal inkább politikai, mint jogi eljárás. A vádemelésről a képviselőház tagjai döntenek egyszerű többséggel, majd az elnök felelősségre vonásához a szenátus tagjainak kétharmados támogatása kell. A szenátusban jelenleg a republikánusok vannak többségben, így Trump elmozdításához legalább húsz republikánus szenátor szavazata is kellene.

Jelenleg azonban úgy tűnik, hogy erre nincsen semmilyen esély. A republikánus szenátorok tartanak a párt szavazói körében rendkívüli népszerű Trumptól, és bár magánbeszélgetésekben állítólag rendszeresen szidják az elnököt, nem merik nyíltan kritizálni, mert azzal az állásukat veszélyeztetik.

Ugyanakkor egy republikánus szenátor szerint legalább 30 republikánus szenátor szavazná meg Trump eltávolítását, ha titkos szavazáson döntene a szenátus az impeachmentről – jelentette ki az MSNBC hírtelevíziónak Mike Murphy republikánus tanácsadó. A Trumpot rendszeresen kritizáló volt republikánus szenátor, az arizonai Jeff Flake szerint ez a szám a harmincötöt is elérheti.

Voltakjelek, hogy a republikánus politikusok is kezdik elérni azt a pontot, amikor már nem tudnak tiszta lelkiismerettel támogatni egy olyan elnököt, aki hatalmát és az amerikai külpolitikát arra használja fel, hogy leszámoljon belpolitikai ellenfeleivel. Főleg azután, hogy csütörtökön nyilvánosságra hozták annak a közérdekű bejelentőnek panaszát, aki az egész ukrán botrány kirobbantotta.

A panaszt az amerikai hírszerzés egyik tagja nyújtotta be, aki egy időben a Fehér Házban dolgozott, és olyan információkat kapott, amik szerint Trump saját személyes céljainak elérésére visszaélt elnöki hatalmával. A bejelentő szerint a Fehér Ház tisztségviselői tudták, hogy milyen problematikus volt Trump beszélgetése az ukrán elnökkel, és ezért megpróbálták eltüntetni a telefonhívás leiratát.

A republikánus szenátorok a panasz közzététele után legszívesebben eltűntek volna az őket kérdezgető újságírók elől, és igyekeztek kitérni a válaszadás elől, amikor a panaszról kérdezték őket.

Legtöbben azzal hárították el a válaszadást, hogy sok dolguk volt aznap, és nem volt idejük még elolvasni a panasz szövegét, így nyilatkozni sem tudnak róla. A legmesszebb Ben Sasse nebraskai szenátor ment, aki szerint „igazán aggasztó dolgok” szerepelnek a panaszban, és kijelentette, hogy a republikánusoknak nem kellene azonnal Trump védelmére kelnie.

Meg lehet győzni az embereket

A demokraták már közölték, hogy igyekeznek minél gyorsabban végezni az impeachment eljárással, és akár még idén a szenátus elé terjeszthetik a Trump elleni vádakat. Több demokrata vezetésű bizottság már meg is kezdte a tanúk kihallgatását, valamint dokumentumokat kértek be a Trump-kormánytól, hogy a lehető leghamarabb végezzenek. És közben igyekeznek meggyőzni a választókat arról, hogy Trump megérdemli, hogy eltávolítsák a hatalomból.

A kongresszus a héten kéthetes szünetre vonul, a képviselők és szenátorok többsége hazatért választókörzetébe, ahol a Politico információi szerint a demokrata politikusok egyik fő feladata lesz, hogy meggyőzzék a választóikat az impeachment jogosságáról. A közvélemény-kutatások adatai szerint lesz is erre lehetőségük, sokan ugyanis még alig tudnak valamint a Trump elleni legújabb vádakról.

A Politicónak készített felmérés adatai szerint a válaszadók 34 százaléka semmit sem vagy csak alig valamit hallott az ukrán botrányról, a YouGov közvélemény-kutatása szerint 42 százalék nem tudott eleget a botrányt okozó telefonhívásról ahhoz, hogy véleményt mondjon róla. Az ABC News felmérése szerint pedig az embereknek mindössze 24 százaléka követi közelről az erről szóló híreket.

Közben Trump a Twitteren őrjöng

Az elnök vasárnap a közösségi oldalán követelte, hogy találkozhasson a közérdekű bejelentővel, akinek az amerikai jogszabályok névtelenséget biztosítanak, pont azért, hogy az ilyen bejelentőknek ne kelljen megtorlástól tartaniuk. Emellett közölte, azokkal is szeretne találkozni, akik a bejelentőnek átadták az panaszban szereplő információkat, majd utalt rá, hogy azok „kémkednek” ellene, és annak „komoly következményei” vannak. Ezt Trump kritikusai úgy értelmezték, hogy kivégzéssel fenyegette meg őket.

Majd az elnök több Twitter-üzenetben is nekiment az impeachmenttel kapcsolatos vizsgálatokat vezető Adam Schiff demokrata képviselőnek, közölte, hogy szerinte a hírszerző bizottság elnökét hazaárulás miatt le kellene tartóztatni. Aztán megosztotta Robert Jeffress lelkipásztor figyelmeztetését, ami szerint „polgárháborúszerű törést” okozhat az országban, ha Trumpot impeachmenttel távolítják el a hatalomból.

Kiemelt kép: Jabin Botsford/The Washington Post / Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik