Nagyvilág

Felgyorsítják a Trump elleni vizsgálatokat

Nancy Pelosi szerint az elnök nem hagy más választási lehetőséget.

Demokrata párti törvényhozók bejelentették, felgyorsítják a Donald Trump felmentését célzó eljárás (impeachment) elindítása előtti vizsgálatokat. Ennek jegyében három képviselőházi bizottság is idézéseket küldött kormányzati tisztségviselőknek.

A hírszerzési, külügyi és ellenőrzési bizottság büntetés terhe mellett kötelezte Mike Pompeo külügyminisztert hogy mutassa be az elnök ügyvédje, Rudy Giuliani és az ukrán kormányzat közötti kapcsolatfelvételek dokumentumait.

Nem szabad elhúzni a dolgokat.

Ezt mondta Nancy Pelosi, aki szerint Donald Trump nem hagy számukra választási lehetőséget. A demokrata többségű képviselőház elnöke azt mondta, az elnök

elárulta az esküjét, veszélybe sodorta a nemzetbiztonságot és a választások tisztaságát.

A szövetségi törvényhozás hétfőtől két hétig szabadságon van, de a három parlamenti bizottság dolgozik, jövő héttől tervezik meghallgatni a külügyminisztérium öt tisztségviselőjét, köztük a pénteken lemondott Kurt Volkert. Az ukrán ügyekkel foglalkozó különmegbízott azután távozott, hogy neve felmerült a Donald Trump amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök július 25-i telefonbeszélgetésével kapcsolatos kiszivárogtatott jelentésben.

Az MTI emlékeztet rá, hogy a telefonbeszélgetés politikai botrányt robbantott ki, mert Trump arra próbálta rávenni partnerét, hogy segítsen terhelő bizonyítékokat felhajtani Ukrajnában Joe Biden volt amerikai alelnökkel kapcsolatban, aki jelenleg a Demokrata Párt egyik fő elnökjelölt-aspiránsa, és akinek egyik fia, Hunter egy ukrán gázvállalat igazgatótanácsának tagja volt.

A Trump-Zelenszkij beszélgetés kiszivárgott részletei után Nancy Pelosi bejelentette: hivatalosan elindítják a felelősségrevonási-eljáráshoz (impeachment) szükséges vizsgálatot Trump ellen.
Volkert várhatóan október 3-án hallgatja meg a kongresszus a vizsgálattal összefüggésben. Amerikai lapértesülések szerint a vizsgálatok után a képviselőház leghamarabb október végén voksolhat az elnökkel szembeni alkotmányos felelősségre vonási eljárás megindításáról.

Kiemelt kép: Nancy Pelosi bejelenti a Trump elleni vizsgálat elinídtását. MTI/EPA/Michael Reynolds

Ajánlott videó

Olvasói sztorik