Nagyvilág

Fukusimai atomkatasztrófa: a bíróság felmentette az erőmű vezetőit

Több mint nyolc évvel a fukusimai atomerőmű-baleset után egy japán bíróság  felmentette a gondatlanság vádja alól a létesítményt üzemeltető Tokyo Electric Power (Tepco) három korábbi felsővezetőjét – írta a BBC.

Ez volt az egyetlen büntetőeljárás, ami az atomkatasztrófát követően a felelőssége megállapítására irányult volt.

A japán erőmű balesete a legnagyobb atomerőmű-baleset volt a csernobili atomerőmű 1986-os katasztrófája óta. A Tepco által üzemeltetett fukusimai létesítményt egy szökőár sújtotta 2011-ben, s bár a természeti katasztrófát megelőző földrengés következtében az erőmű két működő reaktora automatikusan leállt, a továbbra is fennálló nagy hőtermelést a szökőár miatt nem volt, ami hűtse. A hűtőrendszerek üzemeltetését ugyanis elektromos árammal hajtott szivattyúk végezték, ám a leállás után megérkezett egy egy 15 méter hullámokkal járó cunami.

A tragédia következtében

  • 18500 ember halt meg, vagy tűnt el,
  • 470 ezer embert evakuáltak otthonából,
  • és bár a reaktorok leolvadásakor senki nem halt meg, később több mint 40 kórházba került beteg életét vesztette, miután megfordult a szennyezett területen.

Három évvel ezelőtt már igazi szellemváros volt Fukusima:

Így néz ki az 5 éve elhagyatott Fukushima
A félbehagyott életet fotózta végig az az ember, aki ellátogatott a fél évtizede lakatlan Fukushimába.

Az ügyészség a Tepco három korábbi vezetője ellen emelt vádat emberek sérüléséhez és halálához vezető gondatlanság vádjával. A 77 éves Tsunehisa Katsumata, a vállalat elnöke volt, a 66 éves Sakae Muto és a 71 éves Ichiro Takekuro pedig elnökhelyettesek voltak a cégnél. Az ügyészség azzal érvelt, ami a parlamenti bizottsági jelentésből is kiderült. E szerint a cégvezetőknek számolniuk kellett volna a cunami jelentette kockázattal. A per 2017-ben indult.

A nyolc évvel ezelőtti földrengés okozta fukusimai katasztrófa nyomán Japán összes atomreaktorát leállították és felerősödött az országban a nukleáris energia elutasítása. Biztonsági felülvizsgálatok indultak, amelyek lezárultával számos atomerőművet újraindítottak. A Tepco ellen számos kártérítési pert is indítottak olyanok, akik súlyosan megbetegedtek, miután részt vettek a fukusimai halálzónában végzett katasztrófaelhárítási munkákban.

Újabb tragédia fenyeget Fukusimában
Már csak három évre elegendő a tárolókapacitás.

Kiemelt kép: Hoszono Gosi, a környezetvédelemért és a nukleáris válság kezeléséért felelős japán miniszter (j2) újságírókkal a 4-es reaktor romos épületén megy, amint látogatás tesz a 2011. március 11-i, a Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengésben súlyosan megrongálódott Fukusima-1-es atomerőműben, a Fukusima prefektúrabeli Okuma városban. (MTI/EPA/Japan Pool/Simidzu Tosiaki)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik