Nagyvilág

Az egyik utas vezette el az EasyJet gépét, miután hiányzott a pilóta

A Manchesterből induló gép két több órás késéssel indult volna, de az utasok szerencséjére volt köztük valaki, aki megoldotta a problémát.

Nem a legjobb érzés, amikor az ember elindul végre a régóta várt spanyolországi nyaralásár, és a repülőtéren kiderül, hogy a gép legalább két órás késéssel tud csak indulni, mert nincsen pilóta. Pont ez történt hétfőn a manchesteri repülőtéren, egy Alicantéba tartó gép utasaival, akik azonban meglepő helyről kaptak segítséget. Az utasok közül – írta a helyi sajtó.

Az EasyJet brit légitársaság utasszállítóját ugyanis végül az egyik nyaralásra induló utas vezette el a spanyol város repülőterére. Aki persze nem csak egy sima utas volt, hanem a fapados légitársaság egyik pilótája.

Michael Bradley a gépen jelentette be az utasoknak, hogy mégsem lesz késés, mert ő fogja elvezetni a gépet. Majd viccelődve hozzátette: persze csak akkor, ha nem zavarja őket, hogy nem egyenruhában van. A jelenetről az egyik utas készített videót, amit Facebook-oldalán tett közzé.

A férfi elmondta, felkészült erre a lehetőségre, és nem véletlenül volt nála a repülőgép elvezetéshez szükséges minden irat, így a pilótaengedélye is. Amikor a repülőtérre kiérve látták, hogy gépük még mindig kétórás késésre van előjegyezve, Bradley felhívta az EasyJetet, közölve, hogy nagyon szeretne eljutni nyaralni, és készen áll egy szívességtételre.

A cég közölte, hogy mindjárt visszahívják. „Fél perc múlva már hívtak is”, és kérlelték, hogy vezesse el a gépet, amit meg is tett. Az utasok – és cége – legnagyobb örömére.

A légitársaság szóvivője a Manchester Evening Post című brit lapnak elmondta, a francia légi irányítás hibája miatt kellet több járatot is törölniük, sok gép pedig csak késve tudott elindulni, és ennek hatására sok járatnál nem volt elég bevethető személyzet. A szóvivő hozzátette:

Hálásak vagyunk a pilótánknak, aki családjával indul nyaralásra szeptember 2-án, és önként vállalta, hogy elvezeti a gépet.

A szóvivő kiemelte, hogy a pilóta nagyon kipihent volt, mert már négy napja szabadságon volt, és meg volt minden engedélye a repülőgép elvezetéséhez.

A kiemelt képen: Utasok szállnak fel az EasyJet egyik gépére, a berlini Schönefeld repülőtéren, 2019 július 26-án. Fotó: AFP / Paul Zinken / dpa

Ajánlott videó

Olvasói sztorik