Nagyvilág

A monszun alatt legalább huszonhatan meghaltak egy Fülöp-szigeteki hajóbalesetben

Az Al-Dzsazíra írta meg a helyi információk alapján, hogy szombaton a guimarasi szorosnál három komp süllyedt el. Először tizenegy halottról és hatvanháromról sérültről lehetett hallani, de azóta huszonhatra emelkedett az áldozatok száma. A monszun ítéletidőt hozott a Fülöp-szigetekre, és a baleset Iloilo városa és Guimaras szigete közötti húszperces úton történt. Két komp szinte egyszerre szenvedett balesetet, rövid időre le is állították a közlekedést, majd mikor a szolgáltatás újraindult, a harmadik hajó is felborult.

A szél és a hullámok hirtelen támadtak fel

– mondta a riportereknek a kikötő szóvivője, Armand Balilo.

Sok áldozat a M/B Chi Chi nevű transzferhajó fedélzetén tartózkodott, mikor a hullámok magasra csaptak, és feldöntötték a hajót. A  M/B Keizhán feltehetőleg egy négyfős személyzet utazott, míg a M/B Jennyn körülbelül harminc.

Az alábbi hosszabb videóban láthatjuk, hogyan mentették a hatóságok az utasokat, többek között gyerekeket is.

A hatóságok már korábban figyelmeztettek, hogy monszunszerű esőzések söpörnek át a Fülöp-szigeteken. A fővárosban, Manilában például munkaszünetet hirdettek a heves esőzések és vízfolyamok miatt.

Az MTI kiegészítése alapján a meteorológiai előrejelzések szerint folytatódik az ítéletidő a környéken. Évente több tucatnyian halnak meg tengeri balesetekben a Fülöp-szigeteken, és ennek oka többnyire a rossz időjárás, a biztonsági előírások be nem tartása, az eszközök meghibásodása vagy a járművek túlterhelése.

A közlemény a kereskedelmi hajózás legszörnyűbb balesetére is emlékeztetett, amikor a 1987-ben a Fülöp-szigeteken a Dona Paz komphajó összeütközött egy tartályhajóval, kigyulladt és leégett. A katasztrófában több mint négyezer-háromszázan vesztették életüket. A kifogásolható műszaki állapotban lévő komp maximális befogadóképessége ezerötszáz utas volt, de több mint négyezren nyomorogtak rajta a szerencsétlenség napján.

Kiemelt kép: MTI/EPA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik