Nagyvilág

Szijjártó: Ezek bevezetnék a szocializmust az EU-ban

Sikertelen lesz globálisan az Európai Unió, amennyiben nem hajt végre hajtűkanyart migrációs politikájában, ugyanis a bevándorlóáradat megállítása nélkül nem garantálható a kontinens biztonsága és versenyképessége

– jelentette ki Szijjártó Péter a tagállami külügyminiszterek hétfői luxembourgi ülésének szünetében, írja az MTI.

Sajtótájékoztatóján a külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be, hogy az ülésen főleg a közös kül- és biztonságpolitika hatékonyabbá tételéről és az EU globális stratégiájáról volt szó.

Utóbbi kapcsán kiemelte, hogy a migrációs folyamatok menedzselése helyett azok megállítására lenne szükség, ellen kell állni minden olyan nyomásnak, amely Európa bevándorlókkal való elárasztásával járna.

Sérelmezte emellett, hogy rendkívül lassan halad a szabadkereskedelmi szerződések megkötése több fontos világgazdasági szereplővel, ami az uniós versenyképesség romlásával jár. Úgy vélekedett, hogy a különböző „szocialista típusú gazdasági javaslatok”, például az adóharmonizációról és az adósság-közösségiesítésről szóló tervezetek elfogadása is akadályozná a versenyképesség erősödését.

Ezek bevezetnék a szocializmust az Európai Unióban, ezért ellenük vagyunk. Mi sokat éltünk szocialista diktatúrában, és nem kívánjuk azt vissza

– fogalmazott.

A tárcavezető figyelmeztetett, hogy az EU „külső és belső kioktatásai” nem vezetnek együttműködéshez vagy partnerséghez, így amennyiben ezek tovább folytatódnak, a kontinens sem versenyképes, sem biztonságos nem lesz.

Előbb-utóbb mindenkinek elege lesz abból, hogy Brüsszelből akarják megmondani, ki hogyan éljen a világ távoli pontjain

– húzta alá. Szijjártó végül szólt azon törekvésekről is, amelyek szerint az uniós tagállamoknak át kellene térniük a minősített többségi döntéshozatalra a külpolitika terén.

Mint mondta, ezt a magyar kormány minden létező fórumon ellenezni fogja, s ezzel nincs egyedül, mivel az egyhangú szavazás elengedhetetlen az európai egység érdekében.

Kiemelt kép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter találkozója az Európai Unió külügyminisztereinek luxembourgi ülésén 2019. június 17-én. Fotó: MTI/MTI Fotószerkesztőség/Burger Zsolt

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik